Općina Preko u 2024. uvodi značajne povlastice: cijene vrtića prepolovljene, povećane stipendije i podrška mladim obiteljima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U skladu s Vladinom odlukom o dodijeli dodatnih godišnjih sredstava općinama i gradovima, Općina Preko je odlučila koristiti dobivenih 85.370 eura godišnje za poboljšanje kvalitete života svojih najmlađih stanovnika. Od 1. siječnja 2024. godine, cijene dječjeg vrtića bit će smanjene za 50 posto, čime se nastavlja trend podrške obiteljima i mladima.

Ova inicijativa predstavlja samo dio šireg općinskog plana koji uključuje i povećanje plaća djelatnicima dječjih vrtića za 10 posto, dodatno obrazovanje djelatnika te uređenje postojećih vrtićkih objekata i njihovih igrališta. Ovime Općina Preko potvrđuje svoju posvećenost stvaranju boljih uvjeta života za djecu, mlade i obitelji s djecom, s ciljem sprječavanja depopulacije i osiguravanja ostanak mladih na otoku.

Jure Brižić, općinski načelnik, istaknuo je kako Općina Preko prati djecu od rođenja pa sve do odrasle dobi, pružajući cijelom nizu mjera koje potiču kvalitetnije odrastanje i obrazovanje. Naknade za novorođenčad kreću se od 1.000 eura za prvo dijete do 8.000 eura za četvrto i svako sljedeće dijete, s godišnjim budžetom od oko 65.000 eura za ove naknade.

U Općini Preko trenutno je u vrtiće upisano oko 80 mališana, a već dugi niz godina općina sufinancira troškove usluga vrtića. Sada, s novom Vladinom odlukom, planira se dodatno smanjenje roditeljske participacije u cijeni vrtića za 50 posto.

Što se tiče osnovnoškolaca, Općina Preko financira nabavu udžbenika, a nakon što je država preuzela financiranje udžbenika, općina nastavlja s pomoći u sufinanciranju nabave radnih bilježnica i drugih obrazovnih materijala. Ove godine naknada je povećana s 400 kuna na 60 eura.

Za studente, Općina Preko nudi stipendije koje su ove godine povećane s 53 eura na 80 eura, kako bi se pomoglo roditeljima u školovanju djece i olakšalo studentski život.

Osim financijskih mjera, Općina Preko kontinuirano provodi i infrastrukturne projekte koji se tiču djece i mladih. Projekti uključuju proširenje i modernizaciju vrtića, uređenje dječjih igrališta i sportskih terena, te sufinanciranje stambenih kredita za mlade. Posebno je istaknuto nogometno igralište u Sutomišćici, koje je nakon obnove proglašeno jednim od najljepših na svijetu.

Kroz ove mjere, Općina Preko jasno pokazuje svoju predanost stvaranju boljih uvjeta za život svojih građana i kontinuiranoj podršci mladim obiteljima i njihovim potrebama.

Izvor/Foto: Naši Školji


PODIJELI S PRIJATELJIMA!