Obilježavanje 31. obljetnice VRO Maslenica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na današnji dan, prije 31 godinu započela je jedna od najuspješnijih akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Vojno-redarstvena operacija Maslenica trajno je uklesana u hrvatsku povijest kao jedna od prvih oslobodilačkih akcija koja je promijenila tijek rata i poslala snažnu poruku hrvatskom narodu, ali i srpskom agresoru – poruku da su hrvatske snage spremne osloboditi svoju zemlju.

Središnji program obilježavanja 31. godišnjice operacije Maslenica započeo je na Gradskom groblju polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa. Zatim su kod spomenika hrvatskim braniteljima – Kocke, u uvali Jazine položene ruže u znak sjećanja na poginule branitelje, nakon čega je ulicama Grada Zadra krenuo mimohod hrvatske vojske i policije s ratnim zastavama.

U odavanju počasti poginulim braniteljima sudjelovali su ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, sudionici VRO Maslenica, obitelji poginulih branitelja, pripadnici braniteljskih udruga te brojne delegacije gradova i županija. U ime predsjednika Republike, vijenac je položio načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj. Izaslanstvo SDP-a, predvođeno potpredsjednicom Sabinom Glasovac, također je odalo počast poginulim hrvatskim braniteljima kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, prisjetio se tih dana koje je proveo na terenu u zadarskom zaleđu, Smokoviću i Kašiću.

„To su dani ponosa i slave, ali i tuge i sjete za onim ljudima koji više nisu s nama. U svakom slučaju, isplatilo se sve što smo radili jer imamo samostalnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku za koju su najzaslužniji hrvatski branitelji, a onda svi drugi mogu stati u red i uzimate zasluge“, rekao je Anušić

Akcija Maslenica, kodnog naziva “Gusar”, počela je 22. siječnja, 1993. u 6 sati ujutro, a glavni ciljevi operacije postignuti su za 72 sata. Operacijom je zapovijedao general Janko Bobetko, a pomoćnici su bili tadašnji brigadiri Ante Gotovina i Ante Roso. U izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane oružanih snaga, tijekom akcije oslobođena je većina zadarskog zaleđa, Masleničko ždrilo i zrakoplovna luka Zemunik.

Borbe u VRO Maslenica trajale su do kraja ožujka i okončanja operativnih djelovanja, a u akciji i neposredno poslije nje ukupno je poginulo 127 hrvatskih branitelja. Najveću tragediju doživjela je 3. Gardijska brigada Kune koja je u obrani Kašića 1. veljače izgubila 24 pripadnika.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!