Zadarska županija usvojila ključni dokument za poboljšanje energetske učinkovitosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U najnovijem potezu prema održivijem i energetski učinkovitijem okruženju, Županijska skupština Zadarske županije usvojila je Akcijski plan energetske učinkovitosti za razdoblje 2024.-2026. Ovaj planski dokument, usklađen s Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti, postavlja temelje za poboljšanje upravljanja potrošnjom energije unutar županije.

Plan obuhvaća detaljnu analizu trenutnog stanja i potreba u potrošnji energije, definira dugoročne ciljeve, uključujući i konkretne ciljeve uštede energije, te predstavlja strategiju mjera za unapređenje energetske učinkovitosti. Osim toga, utvrđeni su nositelji aktivnosti, rokovi provedbe, kao i mjere za praćenje i izvještavanje o napretku.

Ukupna planirana ulaganja u realizaciju ovog ambicioznog plana iznose gotovo 6 milijuna eura, što ukazuje na značajan angažman županije u energetsku tranziciju. Investicije obuhvaćaju niz projekata, od modernizacije infrastrukture do implementacije naprednih tehnologija, sve u svrhu smanjenja energetske potrošnje i emisija stakleničkih plinova.

Osim Akcijskog plana, Županijska skupština donijela je i niz drugih važnih odluka, uključujući utvrđivanje visine turističke pristojbe za 2025. godinu, kao i izmjene statuta i dopune djelatnosti važnih zdravstvenih i obrazovnih institucija. Među odlukama ističe se i suglasnost za adaptaciju i uređenje poslovnice Ljekarni Zadar u Preku.

Sjednica je bila i prilika za službeno uvođenje novog vijećnika Tonija Herende (SDP), koji zamjenjuje Juru Zubčića, dodatno osvježavajući sastav Skupštine svojim dolaskom.

Usvojeni Akcijski plan energetske učinkovitosti predstavlja ključni korak Zadarske županije prema ostvarivanju održivije energetske budućnosti, dokazujući njezinu predanost u adresiranju suvremenih izazova energetske tranzicije i zaštite okoliša.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!