Zadar prema ‘projektu stoljeća’: Potpisani ugovori za velike infrastrukturne projekte

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zadarska županija bila je domaćin svečanosti koja je obilježila novu eru u razvoju regionalne infrastrukture, uz prisustvo premijera Andreja Plenkovića. U fokusu događanja našlo se potpisivanje triju strateških ugovora koji će imati značajan utjecaj na kvalitetu života lokalnog stanovništva te na razvoj turizma i gospodarstva regije.

Jedan od ključnih ugovora, vrijedan 5,2 milijuna eura, odnosi se na razvoj vodoopskrbnog sustava Vodovoda Zadar. Direktor Vodovoda, Tomislav Matek, zajedno s predstavnikom tvrtke Via Factum, potpisao je ugovor koji će omogućiti izradu studijske, projektne i natječajne dokumentacije za izgradnju vodovoda na otocima i dijelovima zaleđa Zadarske županije. S realizacijom ovog ambicioznog projekta, vrijednog ukupno 230 milijuna eura, Zadarska županija stavit će gotovo dovršetak na izgradnju svoje vodno-komunalne infrastrukture.

Župan Božidar Longin nije krio svoje zadovoljstvo, ističući povijesnu važnost ovog trenutka za cijelu Zadarsku županiju. Nazvavši ga ‘projektom stoljeća’, Longin je izrazio zahvalnost Vladi RH i premijeru Plenkoviću na njihovoj podršci u ostvarivanju ovog kapitalnog projekta.

U sklopu projekta planira se izgradnja 540 kilometara cjevovoda te 24 kilometra podmorskih cjevovoda, što će omogućiti povezivanje kopna s otocima, uključujući i gradnju desalinizatora na otocima Silbi, Premudi i Olibu. Ovim zahvatom, smanjit će se gubici vode i osigurati kontinuirana opskrba vodom tijekom cijele godine, što je od vitalne važnosti za otočne zajednice, posebno tijekom ljetnih mjeseci.

Drugi potpisani ugovor, vrijedan 2,21 milijun eura, tiče se izgradnje nove pristupne ceste do Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima. Ravnatelj Županijske uprave za ceste, Branko Kutija, zajedno s predstavnicom tvrtke Sarađen d.o.o., potpisao je ugovor koji predviđa izgradnju prometnice povezujuće CGO s zonom Grabi u Poličniku, s ciljem izbjegavanja prolaska kamiona kroz naseljena područja, čime se povećava sigurnost lokalnog stanovništva.

Treći ugovor usmjeren je na uređenje lijeve obale rijeke Zrmanje, projekt koji će Obrovac dodatno pozicionirati na turističkoj karti Hrvatske. Osim što će omogućiti pristajanje turističkih brodova, projekt će obogatiti i šetnice uz rijeku, dodatno promovirajući prirodne ljepote regije.

Ovi ugovori simboliziraju značajan korak naprijed u infrastrukturnom razvoju Zadarske županije, istovremeno nudeći temelj za održivi razvoj i poboljšanje kvalitete života stanovnika.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!