Projekt aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi: Ključni korak ka ekološkoj budućnosti Zadarske županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U srcu Zadarske županije, ambiciozni projekat vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi ulazi u završnu fazu, obećavajući značajne promene i poboljšanja za lokalne zajednice. Od 2019. godine, kada je projekat započet, do danas, svjedočimo transformaciji koja će omogućiti preko 80% objekata u Ninu, Privlaci i Vrsima pristup kvalitetnom vodosnabdijevanju i kanalizaciji.

Zahvaljujući sufinanciranju iz EU Kohezijskog fonda, ovaj projekat predstavlja monumentalni korak ka smanjenju regionalnih razlika unutar Hrvatske, kao i prema ekološki održivijoj budućnosti. Tokom našeg nedavnog posjeta gradilištu u Vrsima, razgovarali smo s ključnim akterima ovog projekta.

Inženjer Ivan Magaš iz tvrtke Vodovod Vir podijelio je tehničke detalje: „Nakon izgradnje više od 100 km kanalizacijskih cijevi, sanacije 32 km vodovodnih cijevi i izgradnje 34 crpne stanice, nalazimo se u završnoj fazi. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda uskoro ulazi u testnu fazu, a broj zahtjeva za priključenje raste svakodnevno.“

Hrvoje Bašić, direktor Vodovod Vir, istaknuo je izazove s kojima su se suočili, uključujući COVID-19 pandemiju i fluktuacije tržišta, ali je s ponosom naveo da su svi izazovi uspješno prevladani. Projekt je sada 98% realizovan, s očekivanjima da će sistem početi s radom krajem ljeta.

Marko Rončević, predstavnik općine Vrsi, naglasio je ekološki značaj projekta: „Ovo je veliki korak naprijed za našu zajednicu. Ne samo da će voda biti čista i sigurna za korištenje, već smo i zamijenili stare vodovodne cijevi koje su predstavljale problem.“

Projekat obuhvata izgradnju 104 km kanalizacijske mreže, 34 crpne stanice, sanaciju 31,6 km vodovoda, i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, čija je ukupna vrijednost procijenjena na više od 53,824 milijuna eura. EU pokriva 71,57% troškova, dok ostatak financiraju Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, te lokalne samouprave.

Ovaj projekat ne samo da će osigurati kvalitetniju vodnokomunalnu infrastrukturu za stanovnike aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi, već će i poslužiti kao primjer uspješne primjene EU fondova u Hrvatskoj. Za više informacija, posetite www.vodovod-vir.hr.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!