Izložba podvodnih fotografija i čišćenje obale u Bibinjama: Inicijativa za očuvanje bioraznolikosti mora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na šetnici Taline u Bibinjama, Ronilački klub sv. Roko i Udruga aktivno Bibinje postavili su edukativnu izložbu podvodnih fotografija koje prikazuju morske organizme živuće u bibinjskom priobalju. Izložba nosi snažnu poruku: “Nemoj bacati otpad u moj dom. I ja živim ovdje.” Cilj ove izložbe je podizanje svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti mora i potrebi za odgovornim postupanjem prema prirodi.

Đani Iglić iz Ronilačkog kluba sv. Roko objasnio je motivaciju za ovaj projekt: “Svaki dan u moru svjedočimo pogoršanju stanja u podmorju. Uz pomoć atraktivnih fotografija, koje smo snimili tik uz mjesto izložbe, želimo vizualno utjecati na domicilno stanovništvo i njihove goste kako bismo doprinijeli očuvanju bioraznolikosti mora.”

Osim izložbe, organizirane su i dodatne aktivnosti, uključujući čišćenje podmorja i obale šetnice Taline. Ova prigodna akcija čišćenja također uključuje radionicu za djecu iz Osnovne škole Stjepana Radića Bibinje, gdje će mladi sudionici imati priliku naučiti o važnosti očuvanja okoliša, pravilnom recikliranju i odvajanju otpada. Djeca će također biti upoznata s ronilačkom opremom, što će im približiti svijet podmorja i značaj zaštite morske faune i flore.

Projekt su podržali Općina Bibinje i komunalna tvrtka Bibinjac, što naglašava zajednički interes i predanost lokalne zajednice zaštiti prirode. Inicijativa “Acta non Verba” kojom se vode organizatori, demonstrira kako djela, a ne samo riječi, čine ključnu razliku u očuvanju prirodnih resursa.

Ovaj projekt ne samo da educira i potiče lokalnu zajednicu na aktivno sudjelovanje u očuvanju okoliša, već pruža i konkretna rješenja za probleme zagađenja mora, promovirajući zdraviji i održiviji pristup korištenju prirodnih bogatstava.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!