Velike vijesti za Preko i Kali, projekt aglomeracije na listi prioriteta Ministarstva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uvrstilo je projekt Aglomeracija Preko – Kali na popis prioriteta za financiranje kroz Program Konkurentnost i kohezija 2021. – 2027.

Prije nego što je pokrenut postupak izravne dodjele bespovratnih sredstava, Ministarstvo je, kao Posredničko tijelo razine 1, provelo postupak prioritizacije. U okviru Prioritizacijskog poziva za dostavu projektnih prijedloga od 9. siječnja 2024., odabrano je 15 projekata.

Projekti koji su ispunili potrebne uvjete ocjenjivani su sustavom bodovanja. Među njima se našao i projekt Rekonstrukcija i dogradnja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Preko – Kali, koji je prijavila komunalna tvrtka Općine Preko – Otok Ugljan d.o.o.

Općinski načelnik Jure Brižić naglašava da je razvoj projekta aglomeracije započeo još 2014. i 2015. godine te da se sada konačno privodi kraju. Ovo je od velike važnosti za Kali, Poljanu, Sutomišćicu i Lukoran jer će riješiti pitanja vodno-komunalne infrastrukture.

– Dokumentaciju pripremamo već deset godina. Ishodovane su sve potrebne građevinske dozvole. Nakon što potpišemo ugovor s Ministarstvom gospodarstva, slijedi raspisivanje svih potrebnih natječaja, ističe.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 37,807.470 eura, dok su prihvatljivi troškovi bez PDV-a 29,578.263 eura. Iznos bespovratnog sufinanciranja je 21,633.542 eura, što čini 73,14 posto ukupne vrijednosti.

Projektima koji su kroz postupak prioritizacije ostvarili najviše bodova omogućit će se prijava za sufinanciranje projektnog prijedloga kroz postupak izravne dodjele bespovratnih sredstava sve dok se ne iscrpi financijska omotnica, stoji na mrežnoj stranici Ministarstva gospodarstva.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!