Dr. Francišković napravio povijesni iskorak u zadarskoj bolnici: Uspješno obavljena prva 3D kranioplastika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Općoj bolnici Zadar, pod vodstvom neurokirurga dr. Ivice Franciškovića, izvedena je prva 3D kranioplastika u Hrvatskoj. Ovaj inovativni zahvat predstavlja velik iskorak u medicini, a pacijent se dobro oporavlja i trebao bi napustiti bolnicu sutra.

„Pacijent se jako dobro oporavlja i kako sada stvari stoje, sutra će napustiti Opću bolnicu Zadar“, kazao nam je jutros dr. Francišković, još vidno uzbuđen nakon uspješno izvedenog zahvata. Operacija je izvedena u petak, a pacijentu je ugrađen nadomjestak kosti lubanje isprintan 3D printerom. Ovaj pionirski zahvat u našoj ustanovi pacijentu je rekonstruirao područje iznad lijevog uha, pa do vrha lubanje, naprijed do čela i iza do tjemene kvrge.

Kandidati za 3D kranioplastiku su pacijenti s defektima većim od 5 cm, tzv. velikim defektima. U takvim slučajevima iznimno je teško oblikovati lubanju da bude u potpunosti simetrična. Operacija se izvodi otprilike godinu dana nakon uklanjanja kosti kako bi se mozak mogao potpuno oporaviti.

Dr. Francišković pojasnio je postupak pripreme i izvedbe: „Pacijent je najprije odradio snimanje CT-om. Preoperativnu radiološku pripremu radila je dr. Iva Pavić. Ta snimka potom je poslana proizvođaču koji radi kompjutersku simulaciju. U toj se fazi mogu raditi korekcije, primjerice oko rubova, debljine kostiju. Kad se taj dio odradio i geometrija se potvrdila, isprintan je kalup u dva dijela koja su potom spojena. Pacijent je uspavan, a iz 3D printanog kalupa je napravljen odljev u koštanom cementu. Taj je implantant ugrađen u pacijenta, a postignuta je savršena preciznost. Dosad to nije bio slučaj jer se implantant oblikovao rukom.“

Mnogo je benefita ovog zahvata. Prije svega, brzina operacije koja smanjuje mogućnost infekcije i komplikacija. Estetski aspekt također je značajan budući da se postiže apsolutna simetrija.

Financijski gledano, jedan ovakav nadomjestak kosti lubanje isprintan 3D printerom stoji oko 6.200,00 eura. Opća bolnica Zadar s proizvođačem je potpisala ugovor za četiri ovakva zahvata. Dr. Francišković napominje da će se ovi zahvati raditi kod pacijenata s velikim defektima.

Ova uspješna operacija označava novi korak u medicinskoj praksi u Zadru i Hrvatskoj, otvarajući nove mogućnosti za liječenje pacijenata s kompleksnim kraniocerebralnim defektima. Pacijent i medicinski tim s nestrpljenjem čekaju potpuni oporavak i povratak normalnom životu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!