Ministri Piletić i Erlić obišli završne radove na novom Centru za socijalnu skrb, nazočili otvaranju Centra za pružanje usluga u zajednici u Crnom, te potpisali ugovor za davanje zemljišta za gradnju Doma za starije u Poličniku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić obišli su danas projekt unapređenja infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar. Projekti su usmjereni na pružanje socijalnih usluga u zajednici, kao podrška procesu deinstitucionalizacije.

Uz to, ministri su nazočili otvaranju kuće za organizirano stanovanje u Crnom, projektu Centra za pružanje usluga u zajednici Zadar (CPUZ Zadar). Potom su potpisali ugovor o davanju na korištenje građevinskog zemljišta za izgradnju Doma za starije i nemoćne osobe u Poslovnoj zoni Grabi u Poličniku.

Ministar Piletić izrazio je zadovoljstvo napretkom projekata te je istaknuo važnost dugogodišnje inicijative za izgradnju doma za starije u Poličniku.

„Ideja za izgradnju doma u Poličniku postoji još od 2007. godine. Postojale su inicijative i dobra volja sa svih strana, ali očito da smo morali pričekati 2024. godinu kako bismo u suradnji sa Zadarskom nadbiskupijom i župom sv. Nikole ovdje u Poličniku sklopili ugovor o pravu građenja za sljedećih 50 godina. Očekujemo da u sljedeće dvije godine upravo ovdje i nikne jedan takav objekt,“ izjavio je Piletić. Dodao je da se očekuje izgradnja objekta s kapacitetom za 58 korisnika, uz pružanje drugih izvaninstitucijskih usluga.

Piletić je također najavio da je Ministarstvo rada osiguralo više od 5 milijuna eura za realizaciju ove investicije u naredne dvije godine kako bi ova investicija nakon današnjeg potpisa o pravu građenja krenula odmah s realizacijom.

„Nećemo više čekati ni dana, investicija će krenuti odmah,“ rekao je ministar, čestitajući svima koji nisu odustali od ove ideje.

Ministar je naglasio i širenje mreže socijalnih usluga diljem Hrvatske, s odobrenjem izgradnje 18 novih centara za starije osobe prošle godine, čime je ukupna vrijednost investicija premašila 150 milijuna eura.

„U Zadarskoj županiji, osim Poličnika, gradit će se i objekt u Svetom Filipu Jakovu,“ dodao je Piletić, ističući važnost Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koji je omogućio financiranje dodatnih centara.

“Na raspisani javni poziv javila se i Oćina Sv. Filip i Jakov i prema broju bodova i cjelokupnom projektu kojeg su osmislili dobili su bespovratna sredstva i sada je upravo u tijeku javni poziv za izvođača  radova. Nakon završetka javnog postupka nabave očekujemo uskoro i početak radova i na toj investiciji koja je nešto većih kapaciteta nego ovdje u Poličniku, ali u skladu s potrebama Zadarske županije i ovdašnjeg stanovništva, poručio je ministar Piletić.

Također je izrazio zadovoljstvo napretkom projekata u Zadarskoj županiji, naglašavajući važnost podrške lokalnih zajednica u realizaciji ovih investicija.

„Nema zapravo područja u Hrvatskoj u kojem ne širimo mrežu naših socijalnih usluga. Svi ovi projekti usmjereni su na poboljšanje kvalitete života naših sugrađana, posebno starijih i onih u potrebi,“ rekao je Piletić.

Posjet Zadarskoj županiji uključivao je i obilazak završnih radova na novom poslovnom prostoru Područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad (bivši Centar za socijalnu skrb) u kojem će djelovati i Obiteljski centar kao zasebna ustanova, a kroz taj novi prostor predviđena je i upravo se završava i kuhinja za potrebe Doma Sv. Frane, koja će omogućiti pružanje socijalne usluge pripreme obroka za puno širu zajednicu od samih njihovih korisnika te će na taj način proširiti mrežu svog djelovanja.

„Također ovdje u naselju Crno naš Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar (CPUZ Zadar) u partnerstvu s Gradom Zadrom koji je donirao zemljište, izgrađen je u potpunosti novi objekt za pružanje socijalnih usluga i organizirano stanovanje, također vrijedna investicija, nešto više od 620.000 eura koja će omogućiti kvalitetne socijalne usluge za djecu s poteškoćama u ponašanju. Svi ovi projekti značajno će doprinijeti širenju mreže socijalnih usluga i poboljšanju kvalitete života korisnika,“ zaključio je Piletić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!