Bjelovarski treneri o ostanku ili odlasku mladog selektora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, Bjelovarčanin Hrvoje Horvat nakon poraza od Danske na Europskom prvenstvu poručio je da su rukometaši igrom protiv svjetskih prvaka Danaca ‘začepili usta onima koji su govorili da se nisu borili’. Na to su mu komentatori Petar Metličić i Božidar Jović poručili da se više bavi s momčadi, a manje tko što govori te su istaknuli da su im mnoge odluke što se tiče vođenja reprezentacije bile čudne.

U obranu izbornika Horvata javno su stale njegove sestra Vanja Horvat i Jasna Sparks, a tema se na veliko komentirala i u lokalnim krugovima.

Budući da je u Bjelovaru rukomet iznimno popularan sport te da je izbornik Bjelovarčanin, jasno, osvanuli su po društvenim mrežama brojni komentari građana po pitanju igre reprezentacije protiv Crne Gore i Danske te brojne rasprave treba li i hoće li Horvat ostati izbornike reprezentacije.

Zbog svega navedenog kontaktirali smo i upitali za mišljenje Hrvoja Cikoju, svojevremeno najboljeg rukometaša Bjelovara koji ja kasnije postao trener ŽRK Bjelovar s kojim je ostvario povijesni rezultat ulaskom u Europu dok je danas uspješan trener premijerligaša iz Kutine. Također smo kontaktirali i Josipa Pećinu, mladog i perspektivnog trenera prve ekipe RK Bjelovar.

-Prvo ću nastojati biti objektivan jer sam dugogodišnji prijatelj s Cvebom. On je 77. ja 76. godište tako da smo igrali u mlađim dobnim skupinama, poslije u juniorskoj reprezentaciji, u seniorima Bjelovara te jednu sezonu u Medvešćaku. Privatno smo izlazili, ljetovali i radi se o izuzetno poštenom, dobrom i inteligentnom čovjeku. Znam njegov trenerski put od početka u RK Dubravi, juniorskoj reprezentaciji, Nexeu. Radi se o mladom treneru koji ima dugogodišnje kaljenje Premijer lige, Europskih kupova i Seha lige. Treneru koji je obrazovan, koji perfektno govori njemački i engleski. On kao trener je isti kao i što je bio igrač. Igra “šah”, vrhunski taktičar, psiholog, motivator. Ima viziju koja je malo drugačija od trenera starog kova i kada uđete s njim u raspravu to je jedan viši ‘level’ rukometa i trenerskog posla – rekao je Cikoja i nastavio:

Imao petlju dati priliku mladima

-Znam koji respect ima kod ostalih trenera i koliko ga cijene i nije mu lako bilo izboriti se sa obzirom da ima “stigmu” što je sin najboljeg rukometaša na svijetu. No, došao je do mjesta izbornika samo svojom zaslugom. Ovi zli komentari, od “siječanjskih” izbornika, raznih analitičara i birtijskih trenera, također su naša realnost. Poraz od Crne Gore nije nitko očekivao i stvar je pristupa ekipe. Zašto? Ne znam, tko to može reći. Psihologija kolektiva je zeznuta stvar, ne postoji čarobna formula. Nisu to htjeli ni izbornik, ni igrači. Svatko tko je vodio neku ekipu zna o čemu pričam – objašnjava Cikoja.

-Cveba je sam birao igrače, stao je iza njih kad su krenule kritike. Afirmirao ih je, dao im šansu, u krajnjem slučaju digao im cijenu. Mislim da bi ti igrači trebali stati uz njega ako su pravi frajeri, reći nismo bili pravi, nije do stožera, jer na toj utakmici koja je bila kakva je, moglo je biti sto taktika, bilo bi isto. Da je netko pitao ljude prije prvenstva za ove mlade igrače tko nije iz rukometa ne bi znali ni jednog od njih, a tvrdim vam da će ti isti biti na svjetskoj rukometnoj sceni idućih 10 godina i da će naš rukomet imati koristi od toga. Cveba je do sad prvi koji imao petlju na ovakvo pomlađivanje. Po meni on mora ostati i dalje izbornik, raditi po svome, dati mu olimpijski ciklus. Pogledajte npr. Francuze ,znali su prije ne proći grupu, nisu dirali izbornike. Jer mi osim što stvaramo mlade igrače, trebamo i stvarati trenere. Ako i je gdje pogriješio, pa što onda. Nažalost, uvijek nas više cijene kada odemo van, ali to je do našeg mentaliteta očito. Ćiri su vikali p… kada je osvojio broncu, što su pisali za Dalića, što za Janicu? Hrvatski jal je termin koji je jako star i očito ima uporište kod nas generacijama. Cveba drži se – poručio je na kraju Cikoja.

Trener RK Bjelovar Josip Pećina također se slaže da Hrvoje Horvat treba ostati izbornik i da napadi na njega nisu opravdani.

-Cveba apsolutno treba ostati izbornik i ovi napadi na njega nisu opravdani. Ovo je jedno čudno prvenstvo i nije pravo mjerilo. Horvat je uigravao momčad s Duvnjakom i onda mu par dana prije prvenstva jedan od najboljih igrača svijeta bude poslan u karantenu. Drugi najbolji igrač također dobije koronu i onda mu se vrati iscrpljen od bolesti na prvenstvo. To su sve nevjerojatno teški uvjeti za nešto pripremiti. Evo neka Danska igra bez Hansena pa ćemo vidjeti, garantiram da njega nije bilo da bismo mi pobijedili. A opet kažem, nama nije bilo Duvnjaka – ističe Pećina.

-Horvat je jedan zaista iznimno studiozan trener, sve je pripremio, složio i onda mu se dio momčadi raspao zbog korone. Plus, dva sata prije utakmice još ne zna mogu li mu neki igrači igrati ili ne. Pa to su nemogući uvjeti i mislim da se ne treba toliko osvrtati na ovo prvenstvo. Cveba je dao priliku mladima, pokazali su da mogu, da imamo budućnost i treba ga ostaviti na miru da radi i priprema ekipu za sljedeće natjecanje. Naš mentalitet je takav da čim ne odigramo jednu tekmu dobro odmah smjena, napada komentatora i po društvenim mrežama i ništa ne valja. Kada dobiješ jednu tešku tekmu, onda si najbolji. To nije u redu, treba gledati na duže staze, a Cveba je sigurno čovjek za te duže staze i treba mu dati podršku da nastavi, posebno s mladima i pokazat ćemo se u pravom izdanju na sljedećem natjecanju gdje vjerujem neće biti ovih nevjerojatnih situacija u vezi korone kojima smo svjedočili – zaključio je Pećina.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!