Lakovjerni Bjelovarčanin povjerovao oglasu na društvenoj mreži, olakšali ga za više od 28 tisuća eura

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Putem oglasa na društvenoj mreži 57-godišnjak iz Bjelovara prevaren je za više od 28 tisuća eura, objavila je u utorak bjelovarska policija. On je prijavio kako je u svibnju ove godine na društvenoj mreži pronašao oglas za trgovanje kriptovalutama. Nakon uplate novca za kupovinu kriptovalute primio je više telefonskih poziva s inozemnih telefonskih brojeva u kojima ga se tražilo da uplati novac za proviziju, osiguranje i porez na temelju ostvarene dobiti.

Muškarac je u više navrata uplatio zatražene iznose, ali dobit od ulaganja u kriptovalute nije dobio čime je oštećen za više od 28 tisuća eura.
Prijevaru je prijavila i 61-godišnjakinja koja je na društvenoj mreži pronašla oglas za kreditiranje. Kontaktirala je oglašivača kojem je u svrhu realizacije kredita ustupila svoje osobne podatke i podatke o bankovnom računu. Za isplatu kredita od 61-godišnjakinje je u tri navrata zatražena uplata novčanih sredstava za javnobilježničke troškove i troškove poreza. Nakon uplate svih troškova u ukupnom iznosu većem od dvije tisuće eura oštećena nije dobila kredit.

Iz policije upozoravaju kako je potreban dodatan oprez prilikom ulaganja ili kreditiranja putem oglasa na društvenim mrežama jer je velik dio takvih oglasa lažan i ima za cilj prevariti građane koji se odluče za ulaganje ili kreditiranje. Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit, a kod kreditiranja vrlo povoljne uvjete za realizaciju i otplatu kredita.

Prije ovakvih novčanih transakcija bilo bi dobro zatražiti nepristrani financijski savjet.

Ako ste jednom uložili u prijevaru prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima zato se čuvajte budućih prijevara, upozoravaju iz policije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!