Marijana Petir: Svaki treći OPG vodi žena, a ovo su njihove prednosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prema podacima UN-a, u svijetu, svaka treća zaposlena žena radi u poljoprivredi. Hrvatska ne odskače od tog prosjeka  te nam podaci pokazuju kako su žene vlasnice 30% OPG -a. Seoske žene i žene na farmama suočavaju se s mnogim preprekama u vođenju ruralnih inovacija, poput ograničenog pristupa zemlji, imovini i financijskim resursima. Njihovi problemi su prepoznati, kaže predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

– Izborili smo se da seoske žene budu zastupljene i u Strategiji poljoprivrede i u Strategiji ravnopravnosti spolova da se kroz to vrednuju njihovi programi.  Utjecali smo na Zakon o poljoprivrednom zemljištu kroz amandmane gdje smo željeli nagraditi žene nositeljice obiteljskih gospodarstava tako da one dobivaju više bodova. Žao mi je što primjerice ni jedna država članica nije uvela poseban potprogram u okviru Ruralnog razvoja za žene , a to pokazuje kakav je još uvijek odnos prema ženama, rekla je Petir.

Naglasila je kako su to sve  svestrane žene koje imaju multifunkcionalnu ulogu – brinu o obitelji ali i proizvode hranu , čuvaju biološku raznolikost, obrađuju zemlju i čuvaju baštinu.

-Oko 30% od ukupnog broja nositelja obiteljskih gospodarstava su žene. Mene veseli što one sve više dolaze sa kreativnim , inovativnim i održivim projektima . Razgovarala sam sa ženama koje se bave voćarstvom i povrtlarstvom gdje one,  ako ne prodaju svježe proizvode, iste prerađuju. I to je ideja da se primjerice ne proizvodi samo mlijeko nego da iz toga mlijeka napravimo i sir. Tu vidim pomak u razmišljanju,  istaknula je Petir.

Naglašava kako je upravo  to strukturalni problem u cijeloj poljoprivredi  – izvozi  se sirovina, a uvozi gotov proizvod , a  ta se paradigma mora mijenjati , zaključila je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!