Kružno gospodarstvo u graditeljstvu dobilo znanstveno-stručni poticaj putem sufinanciranja projekta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Projekt BLOOM – empowering SMEs in the construction sector for circular economy (hrv. Osnaživanje malih i srednjih građevinskih poduzeća za kružno gospodarstvo), cvate kao rezultat bilateralne suradnje dviju zemalja: Norveške i Hrvatske od 2023. godine do sredine travnja 2024. godine. Hrvatski partner je Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a norveški partner projekta je norveška konzultantska tvrtka International Development Norway. Sudionici projekta sa strane Građevinskog fakulteta su djelatnici Zavoda za organizaciju, tehnologiju i menadžment: izv. prof. dr. sc. Maja-Marija Nahod, dipl. ing. građ. (voditeljica projekta), prof. dr. sc. Anita Cerić, dipl. ing. građ., prof. dr. sc. Ivica Završki, dipl. ing. građ., izv. prof. dr. sc. Lana Lovrenčić Butković, dipl. oec. i izv. prof. dr. sc. Zvonko Sigmund, dipl. ing. građ.

Projekt BLOOM se bavi razmjenom najbolje svjetske prakse, prikupljanjem i širenjem  znanja poduzetnika i tvrtki iz područja kružnog gospodarenja u građevinarstvu. Cilj je osvijestiti i pružiti obrazovnu podršku za građevinska poduzeća o kružnom gospodarstvu, s naglaskom na agilnost, financijski okvir i digitalizaciju. Fokus je na poduzetnicima s registriranom građevinskom djelatnosti na područjima pogođenima potresom, no zanimanje za ovu temu iznenađujuće je veliko i na ostalim područjima Hrvatske. Interesantna je aktivnost, a ujedno i jedna od rezultata projekta, trening za mala i srednja poduzeća u graditeljstvu.

Konzultanti norveške tvrtke International Development Norway, Katarzyna Anna Kazimierczuk (COO), Malgorzata K. Rudnicka (konzultantica) i Anders Stolan (CEO) su predstavili najbolje prakse i kvalitetne primjere iz područja kružnog gospodarenja u građevinarstvu, digitalnih alata koji potiču kružno upravljanje, inovativna rješenja i umjetnost u javnim prostorima, te financijski i održivi okvir za kružno gospodarenje u građevinarstvu. Prodiskutirani su realni potencijali, najbolje prakse i s druge strane stanje kružnog gospodarstva u kontekstu Hrvatskog poslovnog okruženja. Sudionici sa Građevinskog fakulteta ističu važnost uključivanja u međunarodne projekte, koji često donose nove suradnje i ideje i tako prerastaju u još veće i ozbiljnije zajedničke pothvate.

Inspirirani razmjenom iskustava i mogućnostima, približava se vrijeme treninga za poduzetnike, u sklopu projekta BLOOM: 26.2.-1.3.2024. i 18.3.-22.3.2024. U vrijeme pisanja ove objave, ostalo je još nekoliko slobodnih mjesta. Prijave putem linka: http://projects.grad.hr/seminario/online/reg/

Treninzi su dio programa stručnog usavršavanja za inženjere i nose vrijednih 40 bodova svaki, a besplatni su jer je to omogućio Innovation Norway Grant. Hibridni su – prvi dan će se održati fizički u Kranjčevićevoj 2 u Zagrebu (na privremenoj lokaciji Građevinskog fakulteta), a ostala četiri dana svaki od dva modula će se odvijati online.

Projekt su podržali Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska obrtnička komora (HOK), Razvojna agencija Zagrebačke županije (RAZŽ), Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Razvojna agencija Zagreb (ZG Razvoj), a u najavi su još neke stručne organizacije.

Prijavljenim sudionicima na trening omogućuje se sudjelovanje u fakultativnoj aktivnosti projekta: vođenom razgovoru sa trenerima na temu kružnog gospodarenja u graditeljstvu, koji će se održavati prema individualnim dogovorima do početka travnja ove godine. Prijave se vrše isključivo putem e-maila: bloom@grad.unizg.hr Požurite, broj mjesta je ograničen. Tu smo za Vas: bloom@grad.unizg.hr


PODIJELI S PRIJATELJIMA!