Argonauti i Sparte pripremaju se za Maraton lađa i lađarica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Argonauti i udruga Sparte Bjelovar na ribnjaku u Paljevinama marljivo treniraju za nova sportska natjecanja. Predsjednik sportske udruge Argo, Tomislav Smrček najavio je da 15. svibnja kreću u preveslavanje Kupe.

– Dogovorili smo projekt s Plavim krilima i zakladom Hrvatska kuća disanja i preveslavat ćemo za njih Kupu od izvora do ušća, od Risnjaka do Siska, to je 296 kilometara ali u raftu jer je raft primjereniji za Kupu. Vjerujem da će nam biti puno lakše i manje stresno nego na Jadranu gdje je bilo puno neizvjesnosti i straha od nevremena, na Kupi neće biti toliko teško – rekao je. Cilj im je upoznati javnost s problemima plućne hipertenzije u povodu međunarodnog dana oboljelih od hipertenzije 5. svibnja, kad će i trčati za njih. U planu je i projekt namijenjen djeci.

– Projektom ‘I ja želim biti Argonaut’ planiramo obići šest gradova u Hrvatskoj koji su smješteni na rijekama, jezerima ili na moru te se predstaviti osnovnoškolcima. Prezentirat ćemo im koliko je važno baviti se nekom aktivnošću, a uz Hrvatsku kuću disanja ćemo ih upozoriti na štetnost pušenja i važnost kvalitetnog disanja na čemu i mi redovito radimo – pojasnio je. Dodao je da je utrka na Havajima otkazana već drugu godinu zaredom, no ne odustaju od sudjelovanja. Bjelovarsko-bilogorska županija broji ukupno šest ekipa.

– Argonauta ima dvije ekipe, Šumara također, a tu su i Sparte i Amazonke iz Čazme. Argonauta ima 30-ak, zasad smo tri puta tjedno na vodi, a dvaput u teretani, no uskoro ćemo na vodi trenirati četiri dana tjedno. Uvijek ima mjesta i za nove članove, svi su dobrodošli – naglasio je Smrček. Sparte se također pripremaju za buduća natjecanja, osobito za Maraton lađarica na kojem su prošle godine bile četvrte. Ana Futać, predsjednica udruge Sparte Bjelovar otkrila je da priželjkuju medalju.

– Nadamo se ove godine medalji na Maratonu lađarica, naravno uvijek sanjamo o najboljem odličju, no i s broncom bi bile sretne, osobito zato što će ove godine biti 15 ekipa što je najviše dosad. Vjerojatno će biti brzinac, o tome se trenutno pregovara u krugovima udruga lađara. Inače u ženskom maratonu nema brzinca, već svoje mjesto određujete na temelju prošlogodišnjeg plasmana, a debitanti idu na začelje. Ove godine su odlučili napraviti spektakl i u ženskom maratonu pa će se na temelju tih rezultata formirati prvi red lađa – otkrila je. Sparte broje 16 do 17 članica, a trener im je i dalje Nikica Ljubek. Na treningu ih je posjetio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs te pohvalio njihove uspjehe.

– Vidimo da se ekipe povećavaju, imamo sada već šest ekipa što je za jednu županiju iznimno puno. Vjerojatno je to i zbog rezultata, sjetimo se Argonauta 2016. i njihove pobjede u Neretvi. Naravno, ne radi se samo o tom nastupu. Posebno bih istaknuo njihov rad s mladima, imaju radionice u školama gdje šire sportski duh – izjavio je. Bjelovarske ekipe u srpnju očekuje utrka na Šoderici, a u kolovozu Maraton lađa, odnosno lađarica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!