Bjelovarski Argonauti preveslat će Kupu i podučiti djecu pravilnom disanju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon mnogih uspjeha na natjecanjima, ekipa Arga ne posustaje. Svoju prepoznatljivost odlučili su iskoristiti da podignu svijest o plućnoj hipertenziji, ali i da poduče djecu veslanju te dobrobiti sportskih aktivnosti u sklopu triju novih projekata. Jedan od njih je ‘Kupom u dahu’, gdje će poznati Argonauti preveslati rijeku Kupu od izvora do ušća, u dužini od 296 kilometara. Na usputnim stanicama organizirat će motivacijske i edukativne radionice za djecu. Prvu takvu radionicu održat će 5. lipnja u 11 sati u općini Lasinja u Karlovačkoj županiji s djecom iz osnovne škole, a čime će obilježiti Dan sporta. Kapetan Tomislav Smrček otkrio je nešto više o ovom projektu.


– Projekt smo osmislili u partnerstvu s udrugom Plava krila i zakladom Hrvatska kuća disanja. Nakon prošlogodišnjeg vrlo uspješnog projekta ‘Jadranom bez daha’, ovo proljeće otvaramo s ‘Kupom u dahu’. Trebali smo to odraditi 5. svibnja, kada se obilježava Dan plućne hipertenzije, ali smo naposljetku morali odgoditi zbog jako loših vremenskih uvjeta i kiše kroz cijeli svibanj – navodi. 15-ak članova Argonauta veslat će u raftu i kupskoj šiklji (autohtonom kupskom čamcu), a imat će i motorni čamac i kajak. Nakon subotnje radionice, u nedjelju će ih dočekati djeca u Sisku sa sisačkim lađarima i lađaricama.

– Pokušat ćemo klince osvijestiti da se što više bave bilo kakvim aktivnostima, objasniti im koliko je aktivnost korisna. Nadamo se da će se netko od njih zaljubiti u veslanje jer ipak žive na rijeci i možda se priključe sisačkim lađarima ili osnuju neku svoju družbu – kaže. Suradnja s udrugom Plava krila i zakladom Hrvatska kuća disanja razlog je isticanja amblema koji će svi članovi ekipe ponosno nositi na majicama. Smrček je objasnio s kakvim se problemima oboljeli suočavaju te pojasnio odakle ova suradnja.

– Mi smo na neki način njihovi glasnogovornici, osvještavamo ljude o njihovom problemu, a njihov problem je taj da oni često nemaju daha u običnom hodu, par stepenica je za njih jako veliki problem. Praksa je u cijelom svijetu da se sportaši angažiraju ne bi li senzibilizirali javnost – objašnjava. Argonauti se stalno pripremaju, a trenutno imaju pet ili šest treninga tjedno. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno djeluje šest ekipa, dvije ženske i četiri muške, a uvijek se posebno vesele Maratonu lađa i lađarica na Neretvi.

– Već smo godinama sila na Maratonu lađa i to nam je uvijek vrhunac sezone sportskog nadmetanja, a ovo s klincima je nešto što će nas jako veseliti prije i poslije natjecanja – ističe Smrček. Drugi najavljeni projekt nosi naziv ‘I ja želim biti Argonaut’. Planira se prirediti šest radionica za djecu u Vukovaru, Đakovu, Varaždinu, Sisku i Karlovcu. Osim poduke veslanja, djecu će učiti pravilnom disanju, ustrajnosti te ih poticati na bavljenje sportom. Osim toga, bit će im prikazan i film ‘Zlatno runo, Argonauti od ribnjaka do Havaja’. Uz žensku ekipu Sparti, najavljuju i projekt ‘Valovi energije’ koji organiziraju u suradnji s Turističkom zajednicom Legrad u Podravini, na Šoderici. Projekt će se održati u srpnju, a snage će pritom odmjeriti gotovo 200 natjecatelja.

Filip Forjan već je pet godina član Argonauta. Kaže kako treniraju za zlato, ali nadaju se medalji bilo kakvog sjaja. Otkrio nam je razliku između rafta, lađe i kanua.


– Jednom u životu probao sam rafting i to je puno dinamičniji sport od same lađe, ali lađa je ta koja pali pravi žar u tijelu. Rafting nije baš toliko razvijen sport u Bjelovaru jer nemamo nikakvu rijeku pored grada, a lađa je ta koja može ploviti i na ribnjaku i na rijeci pa ju možemo na više načina iskoristiti. Probali smo i kanue, oni su mi isto jako zanimljivi, planirao sam se čak jedno vrijeme i natjecati u kanuu, ali s obzirom da je lađa ta koja stvara pravu atmosferu i pravu ekipu, ostao sam ipak u lađi – navodi. Veseli se radionicama za djecu.

– Dosad smo išli i po osnovnim i po srednjim školama i predstavljali naš film kojim smo pokušavali potaknuti mlade na tjelesnu aktivnost i na sport. Ipak, ovo će biti drugačiji vid edukacije gdje ćemo imati i praktični dio poduke – pojašnjava.

Marija Zlatić, članica Sparti rekla nam je da njena ljubav prema veslanju traje tri godine. Kaže da nove članice na treninge dođu slučajno i pomalo naivno jer na prvi pogled veslanje izgleda prilično jednostavno. No, kad dođu naporniji treninzi, svi se obično toliko zaljube u taj sport da ne odustaju. Marija je istaknula što je Spartama najvažnije.


– Važno je zajedništvo i ekipa. I važno je da smo podigli svijest o tome da ne postoje samo muški sportovi, odnosno da ovo ne moraju biti samo muške ekipe, nego također i ženske. Potaknule smo još mnoge ženske ekipe kad smo se počele prijavljivati na Maraton, pa tako ove godine imamo već 15 ekipa koje će sudjelovati na njemu – naglašava. Sparte su 2019. osvojile srebrnu medalju, dok su prošle godine bile na četvrtom mjestu. Marija ističe da ove godine idu na ispravak. Ekipa Sparti okuplja 16 djevojaka, no uvijek su otvorene za nove članice. Uz njih u županiji od ove godine djeluju još i Amazonke iz Čazme, s kojima će Sparte moći odmjeriti snage u srpnju na Šoderici.

– Nama je primarni Maraton na Neretvi, ali rado pratimo i sve ostale utrke. Bile smo i na Jarunu, doduše samo kao podrška zato što se ženske utrke slabije organiziraju, ali mi smo svejedno sretne, gdje god se možemo pojaviti, idemo – zaključuje Marija. Svim ekipama želimo puno sreće na budućim natjecanjima, a osobito na Maratonu lađa i lađarica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!