[FOTO] Film o strahotama Bučja posebno je potresao članove obitelji ubijenih i nestalih

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Obilježavanje 32. godišnjice razmjene zarobljenika logora “Bučje” održano je 16. siječnja u Hrvatskom domu “dr. Franjo Tuđman” u Pakracu. Događaj je obilježen prikazivanjem pretpremijere dokumentarnog filma pod nazivom “Magistrala ratnog zločina – LOGOR BUČJE”. Ovaj izuzetno emotivan i potresan film dio je serijala autora Ivana Turudića, kojeg je režirala Gordana Pintarić, a produciralo ga je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnica Splitsko-dalmatinske županije.

Prije premijere filma, Ivona Paltrinieri, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja te ravnateljica Uprave za zatočene i nestale, obratila se okupljenima.

“Kada se obilježavaju ovakve godišnjice, poput ove na Bučju, trebamo staviti naglasak na obitelji koje još uvijek tragaju za svojim najmilijima, kao i na obitelji poginulih hrvatskih branitelja i civila. Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo je preko 70 probnih iskapanja, no nažalost, još uvijek se 24 osobe smatraju nestalima”, izjavila je. Pozvala je sve koji posjeduju informacije da se obrate Ministarstvu branitelja.

“Obiteljima poručujem da nećemo stati. Mlad smo tim, ministar nam je dao odriješene ruke, te smo praktički cijele godine na terenu, posebno na područjima Bučja, Podunavlja i Banovine. Raduje me prisutnost mnogo mladih danas, a školarcima želim poručiti da poštuju hrvatske branitelje i njihovu žrtvu te da uče iz njihovog požrtvovanja.”

Tuga koja ne jenjava

Pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević, ovom prigodom u svojstvu izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora, istaknula je važnost sjećanja na sve one koji su prošli kroz logor Bučje, među kojima je i njezin djed, a za kojima se još uvijek traga.

„To zaslužuju ne samo oni koji su prošli kroz logor, već i mi, članovi njihovih obitelji. Prvi srpsko-četnički logor na području Republike Hrvatske odnio je život velikog humanista i mirotvorca, dr. Ivana Šretera. Stoga ću si danas dopustiti parafrazirati njegove riječi i poručiti svima koji ne cijene tu žrtvu i pokušavaju izokrenuti istinu: Odustanite od ludila! Ne izvrćite istinu i ne bacajte sjenu na Domovinski rat, koji je bio obrambeni rat za neovisnost i cjelovitost naše države Hrvatske. Povijest i povijesne činjenice jasno pokazuju tko je bio žrtva, a tko agresor. Izjave i teze koje idu u drugom smjeru ne smiju biti izrečene niti prihvaćene.”

Gradonačelnica je istaknula kako danas uživamo u slobodi i demokraciji zahvaljujući hrabrim hrvatskim braniteljima. Njihova žrtva, kao i bol obitelji koje i danas traže svoje bližnje, zaslužuju poštovanje svih stanovnika Republike Hrvatske.

Zbog svega navedenog leži velika odgovornost na povjesničarima da prenesu mlađim generacijama saznanja o povijesnim događajima. Stoga, gradonačelnica je srdačno pozdravila učenike iz Pakraca, Sirača i Daruvara, naglašavajući kako je naša odgovornost educirati mlade generacije o istini i promicati ljubav prema domovini. Također je ponovila apel svima koji posjeduju informacije o poginulima i nestalima da se jave, ističući to kao njihovu moralnu dužnost i odgovornost.

Potraga ne prestaje

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i njegov posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata, umirovljeni general Marijan Mareković, posebno je pozdravio obitelji ubijenih, poginulih i nestalih civila te hrvatskih branitelja, kao i ratnih zarobljenika iz agresorskog logora Bučje i svih ostalih logora, uz prisutnost učenika.

“Posebno teško pogađaju sjećanja na smrtno stradale i nestale ratne zarobljenike. Želim izraziti zahvalnost i poštovanje, s posebnom dubokom zahvalnosti i poštovanjem prema njihovim obiteljima. Hrvatska ne smije nikada odustati od traganja za svojim nestalima, štoviše, osobno smatram da bismo trebali provoditi traženje agresivnije i intenzivnije.”

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije i autor dokumentarnog filma, Ivan Turudić, obratio se prisutnoj publici izražavajući često postavljano pitanje: “Što vi iz Splitsko-dalmatinske županije radite u Slavoniji?” Istaknuo je neraskidivu vezu između Dalmacije i Slavonije tijekom Domovinskog rata, gdje je Dalmacija branila Slavoniju, a Slavonija Dalmaciju.

“Ovdje u Slavoniji, nakon završetka Domovinskog rata, obvezujemo se da ćemo kroz dokumentarne filmove, spomen sobe, spomen područja, knjige i ostale oblike, označiti, arhivirati i prepustiti hrvatskoj mladosti građu koja je proizašla iz Domovinskog rata. To će im pružiti argumente i elemente potrebne za obranu hrvatskih branitelja i Domovinskog rata kad god to bude potrebno. Ranije nisam razmišljao na taj način. Mladi smo smatrali da je pobjeda u ratu dovoljna sama po sebi. No, s vremenom sam, zahvaljujući i biskupu Mili Bogoviću, postao svjestan važnosti zapisivanja i dokumentiranja povijesti”, izjavio je Turudić.

Bilješka za povijest

“Danas smo pobjednici, dio pobjedničke hrvatske vojske, što će biti vidljivo i u filmu koji prikazuje kako su teroristi i velikosrpska politika poraženi. Važno je naglasiti da u Pakracu i danas žive ljudi koji su tada predstavljali određene strukture, poput Veljka Džakule, koji posjeduje znanje koje nije voljan podijeliti s nama, dodatno otežavajući patnju obitelji koje tragaju za svojim najmilijima. Također, ovdje je uvijek bilo jako uporište Srpske pravoslavne crkve, koja je u to vrijeme podržavala i poticala agresiju na Hrvatsku. Pobjedničku veličinu i dostojanstvo pokazali smo završetkom ratnih operacija, pruživši poraženom neprijatelju priliku za dostojanstveni poraz”, zaključio je Ivan Turudić.

Nakon prikazivanja filma, Ivan Turudić je pozvao sve sudionike u njegovoj izradi, logoraše i logorašice, kao i obitelji nestalih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, da mu se pridruže na pozornici. Na kraju je istaknuo kako bez njihovog doprinosa ne bi bilo naslijeđa koje će ostati zabilježeno u povijesti, izrazio im zahvalnost te odao počast njihovoj žrtvi. Ovom prigodom novinarka Dubravka Vukoja izrecitirala je pjesmu posvećenu logoru Bučje.

Inače, 32. obljetnica razmjene zatočenika iz srpskog koncentracijskog logora “Bučje” održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja i u organizaciji Udruge logoraša “Bučje” i Grada Pakraca. Komemorativni dio se održao na Bučju, a na događaju su prisustvovali preživjeli logoraši, obitelji, civilni invalidi, stradalnici Domovinskog rata te mnogi uglednici i predstavnici vojske i policije. Učenici osnovnih škola su također sudjelovali. Program je započeo dolaskom maratonaca, a nacionalnu himnu otpjevali su članovi KUD-a Bektež. Vijenci su položeni i lampioni zapaljeni ispred novog spomen obilježja, a prisutni su bili izaslanici Predsjednika RH, Hrvatskog sabora, i Vlade te lokalnih vlasti. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!