DOBRI STARI OBIČAJI Bjelovarčani zasijali božićnu pšenicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na blagdan Svete Lucije, tradicionalno se i u Bjelovaru posijala pšenica. Točno u podne u dvorištu bilogorske kuće na Korzu građani su mogli posijati pšenicu kako bi osigurali plodnu i rodnu godinu. Kakvi su to običaji Bjelovarsko-bilogorskog kraja, otkrila je Gordana Matunci, vjerna čuvateljica narodnih običaja i tradicije ovoga kraja.

-Na Svetu Luciju od davnine su se održavali običaji kojima se predviđalo što će se dogoditi iduće godine, posebno za mir u kući i u zemlji. Pekle su se posebne pogačice bez soli, samo kukuruzno brašno i voda. Djevojke su također po običaju ispisivale 12 ceduljica, na svakoj je ceduljici pisalo ime dečka i svakog bi dana do Božića bacale po jednu  ceduljicu u vatru. Čije bi ime ostalo posljednje, za toga će se udati. Uvijek je bila i jedna prazna ceduljica što je značilo da se djevojka neće udati u sljedećoj godini – kazala je Matunci.

Uz navedeno, predviđalo se i kakvo će vrijeme biti tako što se razrezala jedna glavica crvenog luka na šest dijelova, posolila bi se i ovisno o kapljicama na zrncima soli, takvi bi bili i mjeseci u godini. Ovisno kakav je dan na Svetu Luciju takvo se vrijeme može očekivati u siječnju. Na ovaj dan pa sve do Sveta Tri kralja nikako se ne smije plesti, naglasila je Gordana, jer bi se Trima Svetim Kraljima zamrsili putevi pa se oni ne bi znali vratiti.

Recept za sijanje pšenice vrlo je jednostavan – pšenica, zemlja i voda sve su što je potrebno. No, pšenica mora biti na toplom kako bi do proklijala i do Božića narasla, u suprotnome ne očekuje se dobra godina. (Doris Aleksić)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!