ŠETNJOM DO ZDRAVLJA Mijenjajte relacije da izbjegnete monotoniju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Šetnja je zdrava, neovisno koje je godišnje doba ili doba dana. Tek 20 do 30 minuta dnevno za zdravlje može puno značiti, a ako se primjenjuje svakodnevno i pretvara u rutinu, tada može produljiti i život. Priroda je idealno mjesto za šetnju jer osim organizma koji postaje otporniji na bolesti, vrijeme provedeno u prirodi podiže raspoloženje.

Šetnja je poželjna za svaku dob jer, za razliku od trčanja ili skakanja, pruža minimalan pritisak na zglobove i kosti, a brzina hoda određuje se pojedinačno, ovisno o dobi i mogućnostima koje osoba ima. Za vrijeme šetnje pokreću se svi mišići tijela, jača se srčani sustav i zdravlje kostiju. Šetnja snižava rizik od dijabetesa, raka i drugih kroničnih bolesti, a u organizam pristiže i potrebna doza vitamina D.

Iako se šetnja prirodom posebno ističe, preporučuje se mijenjanje relacija kako šetnje ne bi postale monotone. Najbolje doba za stvaranje ove navike su ljetne večeri, no i šetnja po hladnoći ima dobar utjecaj na tijelo i um. Od izloženosti niskim temperaturama podiže se razina energije, san postaje bolji, smanjuju se upale mišića, a mozak donosi bolje i složenije odluke. Mnogi su pozitivni primjeri za početak ove zdrave navike, a na odvojenom vremenu za šetnju tijelo će zasigurno biti zahvalno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!