Raste broj oboljelih od koronavirusa, nova varijanta omikrona mutira

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić izjavila je u srijedu da je trenutna situacija s brojem oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj stabilna, bilježi se malo povećanje broja oboljelih, ali ne i broja hospitaliziranih i umrlih.

Situacija je trenutno sa brojem oboljelih od korone stabilna a takva situacija je u većini europskih zemalja, rekla je Markotić nakon otvaranja obnovljene zgrade Patologije u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

“Sada se prati jedna nova varijanta omikrona, koja ima nešto više mutacija nego dosadašnje. Nema za sada relevantnih podataka o tome da se radi o težoj kliničkoj slici ili da te varijante ne bi mogle biti detektirane postojećim testovima te da postojeći lijekovi ili cjepiva ne djeluju”, kazala je.

U Hrvatskoj nema nove varijante Omikrona

Prema izvješću sa službene stranice koronavirus.hr u posljednjih sedam dana zabilježena su 153 nova slučaja, trenutno su aktivna 272 slučaja, a umrlo je pet osoba. U Hrvatskoj novi sojevi virusa nisu zabilježeni.

Markotić naglašava da se situacija prati te da će Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za kontrolu bolesti vjerojatno preporučiti dodatno cijepljenje.

Procjenjuje da će se nastaviti situacija kao u posljednje dvije godine – da će kod velike većine djelovati postojeći lijekovi, da će cjepiva, uključujući i novu generaciju cjepiva, štititi jedan dio ljudi od oboljenja a najveći dio od težih oblika bolesti, iako ne sto i posto od infekcije.

“Trenutno su ugroženi oni koji su i uvijek bili najugroženiji, imunosuprimirani bolesnici, starije osobe, osobito one iznad 80 godina s brojnim kroničnim bolestima”.  (Hina)

Foto: Unsplash


PODIJELI S PRIJATELJIMA!