Europski ministri na dnevnom redu imaju dvije važne teme

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministri vanjskih poslova EU-a u četvrtak će u španjolskom gradu Toledu razgovarati o posljedicama državnog udara u Nigeru, te o kontinuiranoj potpori Ukrajini protiv ruske invazije.

Na prijedlog šefa diplomacije Europske unije Josepa Borrella, ministri će na sastanku – koji se održava u neformalnom formatu Gymnich – razgovarati o mogućim sankcijama nigerskoj hunti i organizacijama koje ju podupiru, kao i općenitom pristupu politici prema Africi nakon što je u četvrtak vojska u Gabonu također izvela državni udar.

Uoči 78. Opće skupštine Ujedinjenih naroda i samita G20 u Indiji, ministri vanjskih poslova EU-a također će sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom razgovarati o diplomatskoj kampanji Ukrajine za okončanje ruske invazije. Zabrinjavajuće za Ukrajinu i njezine saveznike je to što Indija nije pozvala ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija na summit skupine G20 velikih gospodarstava.

Na prošlogodišnjem summitu G20 na indonezijskom otoku Baliju Ukrajina je bila na vrhu dnevnog reda. Zelenskij se pojavio putem videopoziva i tamo prvi put predstavio svoj mirovni plan u 10 točaka.

Kako je priopćeno iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova u srijedu navečer, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se na marginama sastanka Gymnich sa svojim španjolskim kolegom Joseom Manuelom Albaresom.

Ministri su na sastanku izrazili zadovoljstvo intenziviranjem političkog dijaloga dviju zemalja, s obzirom na učestale bilateralne posjete na najvišim razinama, kako na ministarskim razinama tako i na razini predsjednika vlada. Ministar Grlić Radman istaknuo je kako je produbljivanje političkog dijaloga od ključne važnosti za jačanje suradnje i razumijevanja te otvara vrata novim prilikama za poticanje gospodarske razmjene, priopćio je MVEP.

(Hina)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!