Sandra Benčić najavila kandidaturu za premijerku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Premijerska kandidatkinja stranke Možemo Sandra Benčić poručila je u subotu kako vjeruje da Hrvatska može bolje, ustvrdivši kako HDZ doživljava Hrvatsku, njezine resurse i ljude kao svoj feud s kojim raspolaže na osnovu političkog mandata.

“U ovih 30 godina niti jedna vlada nije stvorila ovu zemlju zemljom za ljude, nije stvorila zemlju zemljom kvalitete života”, rekla je Benčić na konferenciji za novinare na kojoj ju je vodstvo te stranke predstavilo kao njihovu kandidatkinju za premijerku.

Navela je i kako do sada u Hrvatskoj nismo uspjeli osigurati kvalitetan život za građane, stvoriti pravedno i egalitarno društvo te stvoriti institucije koje su krojene po mjeri potreba građana.

Upozorila je i da je u 30 godina stranka koja je najviše na vlasti, HDZ, uspjela uništiti ono što je temelj svakog društva i svake uspješne ekonomije – a to je povjerenje samih u sebe, u druge te povjerenje u institucije, državnu i pravosudnu vlast.

“Nijedna zemlja, društvo i obitelj bez povjerenja ne može uspješno funkcionirati. To je naša osnovna motivacija. Da vraćamo povjerenje i vraćamo sami sebi samopouzdanje, da svatko od nas i naša zemlja može biti bolja verzija sebe”, poručila je.

Benčić je kazala i da je u proteklih 30 godina ‘stvoren nakaradni sistem zarobljene države, države zarobljene u interesima jedne stranačke klike koja doživljava Hrvatsku, njezine resurse i ljude kao svoj feud kojim raspolaže na osnovu političkog mandata’.

“To je ono što sada moramo zaustaviti jer vrijeme curi i stvar će postati nepopravljiva”, poručila je.

Život bez stranačke iskaznice je u Hrvatskoj život bez perspektive

Upozorila je i da je život bez stranačke iskaznice u Hrvatskoj vrlo često život bez perspektive, vrlo često u siromaštvu, bez posla i život nepredvidljivosti. Stoga su posljedice toga i odlazak velikog broja mladih ljudi iz zemlje, rekla je.

Naglasila je kako se politički program Možemo bazira na “vraćanju povjerenja i samopouzdanja nas kao nacije koja može ponovno izgraditi društvo u kojem nije svatko svakom vuk ili neprijatelj”.

“Imamo pravo tražiti za sebe i svoju zemlju više od pukog preživljavanja , imamo pravo tražiti socijalnu i ekonomsku jednakost, imamo pravo tražiti sigurnost i izvjesnost djelovanja institucija, imamo pravo biti svi jednaki pred zakonom”, poručila je.

Benčić je kazala da će se Možemo stremiti tome da Hrvatska bude jedna od najuspješnijih zemalja u zelenoj tranziciji koja ne stvara gubitnike tranzicije, a da bi to postigli moraju provesti opsežne transformacije sustava obrazovanja u kojem će škole postati sigurna i vesela mjesta usmjerena na stvaranje i razmjenu ideja, znanja i vrijednosti.

Također, provest će i reformu zdravstvenog sustava te domove zdravlja ponovno približiti osnovnoj ideji Andrije Štampara zdravlja za sve jer, kako je rekla, medicina nije trgovačka nego humana i javna djelatnost.

Uz to, zalagat će se i za novi ekonomski razvojni model baziran na zelenoj reindustrijalizaciji zemlje kako bi stvorili kvalitetna, sigurna i dobro plaćena radna mjesta, postizanje energetske samodostatnosti i napuštanja fosilnih goriva.

Zalagat će se i za prehrambenu samodostatnost baziranu na kvalitetnoj hrani uzgojenoj na principima koji doprinose bioraznolikosti i kvaliteti tla umjesto nepovratnog uništenja tog ključnog resursa.

Sa HDZ-om nije moguća postizborna koalicija

Benčić je, na novinarski upit, rekla da će imati liste u svakoj izbornoj jedinici u cijeloj zemlji, istaknuvši kako u svim sredinama imaju prepoznatljive ljude. Smatra da će nakon parlamentarnih izbora sa strankama od centra na lijevo uspjeti formirati vlast, rekavši kako se ne opterećuju HDZ-ovim sadašnjim rejtingom od 25 posto. “Nas zanima ostalih 75 posto…želimo osigurati visoku izlaznost na izbore jer samo visoka izlaznost osigurava pobjedu nad HDZ-om”, rekla je. Za sastavljanje vlade vide stranke poput SDP-a, Centra, GLAS-a, Radničke fronte i sl.

“Apsolutno ne”, kratko je odgovorila na upit je li moguća postizborna koalicija i vlada s HDZ-om.

Benčić je, na novinarski upit, kazala i da će Možemo imati svog kandidata za predsjednika Republike, ali za to će još imati stranačke predizbore. “To sigurno neću biti ja”, rekla je.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!