Zazivanje vojske i žice na granicu pljuska je hrvatskoj policiji koja obavlja težak i odgovoran posao

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pucnjevi na granici s BiH kod Rakovice, koje je u srijedu prijavila hrvatska granična policija, glasno su odjeknuli u hrvatskoj javnosti, posebice među oporbom. Iako je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpuno nedvosmisleno poručio kako je kriminalistička istraga u tijeku i kako se još uvijek ne zna jesu li na granici pucali migranti, krijumčari, krivolovci ili netko četvrti, pojednci su požurili prezentirati vlastite zaključke, formulirane isključivo na nagađanjima. Tako je javni prostor ovih dana preplavljen tezama o tome kako su na granici pucali migranti, a šef Mosta Božo Petrov čak je otišao toliko daleko da je u jednom javnom nastupu ustvrdio da se pucalo na hrvatsku policiju, što također nije dokazano. Uz mostovce, i Hrvatski suverenisti su promptno pozvali na uvođenje izvanrednih mjera, u vidu slanja vojske i postavljanja žice na granici s BiH.

Do lidera hrvatske oporbe tek je jučer, izgleda, stiglo ono što Božinović uporno ponavlja posljednjih mjeseci, a to je da je priljev migranata povećan. Ovotjedni incident na granici s BiH Petrovu, Pavličeku i ostatku oporbene ekipe dobro je došao kao povod da intenziviraju svoju glavnu političku aktivnost – kritiziranje aktualne vlasti. Tako su i jučer jedva dočekali da se krenu drvljem i kamenjem nabacivati na način na koji se provodi red na granici i tvrditi da hrvatska policija nije sposobna čuvati hrvatski i europski prostor. Što nije točno. Galamdžije iz oporbe nabolje demantiraju brojke koje su im očito promaknule, iako ih MUP redovito komunicira s javnošću. Posljednjih tjedana i mjeseci iz policije svako malo stižu izviješća o odvraćanju stotina migranata, ali i uhićenjima krijumčara. Od početka godine uhićeno ih je gotovo 900. Drugim riječima, hrvatska policija je vrlo ozbiljno shvatila čuvanje schengena i taj posao obavlja poprilično uspješno. Kritike oporbe na račun stanja na granici pljuska su hrvatskim policajcima koji rade izuzetno težak i odgovoran posao.

Jednako nevjerojatan je i poziv na slanje vojske na granicu i to s, ni manje ni više, nego Bosnom i Hercegovinom, zemljom čiji građani i bez takvih prijetnji svakodnevno slušaju zveckanje oružjem. Baš kao i hrvatski građani koji žive uz granicu s BiH. Što je najgore od svega, pozivanje na ratno stanje nije jedini alat kojim desna oporba širi paniku i strah. Nizu teorija zavjera u kojima glavnu ulogu imaju zli moćnici sa Zapada, poput trovanja građana cjepivom protiv covida-19, planskog uništavanja hrvatskog svinjogojstva i sličnih nebuloza, oporba je jučer dodala još jednu. Prorok Božo Petrov tako najavljuje kako će Hrvatska za koji dan postati migrantski hot spot. Dakako, prema nalogu zapadnih sila koje, tvrdi Petrov, same ne žele prihvaćati migrante. Što, ponovno, nije točno. Samo u susjednu Italiju ove je godine stiglo 127 tisuća migranata, 175 tisuća stranaca u isto vrijeme zatražilo je azil u Njemačkoj. Na desetke tisuća migranata primaju i druge zemlje Europske unije. Iako je broj tražitelja azila u Hrvatskoj porastao nakon ulaska u šengen, većini migranata s Bliskog istoka naša zemlja nije krajnje odredište, već samo usputna stanica. Naravno, ne treba ih zbog toga samo pustiti da prošeću kroz Hrvatsku na putu do željenog cilja. No, isto tako ne treba na njih slati vojsku. Treba provoditi zakone, propise i procedure koje za takve situacije predviđa hrvatsko i europsko zakonodavstvo. Drugim riječima, treba postupati baš onako kako hrvatska policija sve ovo vrijeme i postupa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!