[FOTO] Za pretpremijeru dokumentarnog serijala o bitkama koje su slomile projekt o Velikoj Srbiji tražio se stolac više

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U punoj dvorani KMC-a održana je u četvrtak navečer promocija dokumentarnog serijala “Otkos, Orkan, Papuk – Propast projekta Velike Srbije” autora Miljenka Manjkasa. Riječ je o prvom sveobuhvatnom dokumentarnom projektu o prvim oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu koje su zanemarivane i prešućivane unatoč iznimnoj povijesnoj važnosti, a tijekom promocije prikazane su dvije od ukupno sedam snimljenih epizoda.

Četvrta epizoda serijala izabrana je prigodno zbog proslave Dana Grada Bjelovara, a u njoj je rekonstruirana akcija Bilogora – oslobađanje grada od okupatorske jugo vojske. Šesta epizoda detaljno prikazuje tijek akcija Otkos i Orkan, te početak operacije Papuk.
U vojnim operacijama koje se tematiziraju u ovom dokumentarnom serijalu oslobođeno je gotovo pet puta više okupiranog teritorija nego u Bljesku, a pri tome je poginulo deset puta više branitelja nego u Bljesku.

Upravo su branitelji koji su sudjelovali u tim operacijama slomili kralježnicu Miloševićevom snu o Velikoj Srbiji, odredivši tim prvim pobjedama daljnji tijek Domovinskog rata, te otvorivši put prema konačnoj hrvatskoj pobjedi.

Serijal “Otkos, Orkan, Papuk” okupio je većinu najvažnijih sudionika tih ratnih zbivanja koji su najdetaljnije do sada opisali što se točno događalo u zapadnoj Slavoniji u jesen i ranu zimu 1991. godine.

Scenarist i redatelj Miljenko Manjkas kazao je film radio najiskrenije tragajući za istinom, ali i da uvijek bude onih koji imaju svoj kut gledanja.

„Naša logika je bila da idemo od vrha tako da smo tražili sve živuće zapovjednike, a kada smo došli do postrojbi koje su bile operativne, onda smo tražili njihove zapovjednike. To je pravilo kojeg se držim i mislim da je to najbolji put”, rekao je Manjkas.

Pretpremijeri su nazočili i potpredsjednik Vlade RH, ministar branitelja Tomo Medved i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i brojni drugi uzvanici te aktivni i umirovljeni predstavnici Hrvatske vojske i policije.

„Vratili smo se na početak stvaranja naše domovine, to su bili zaista teški i dramatični trenuci kada se nije znalo kako će sve na kraju završiti. Čuli smo živa svjedočanstva i ovo su zaista operacije koje su nedovoljno poznate hrvatskoj javnosti. Mislim da je jako važno da se afirmiraju jer tu je bio početak slamanja projekta velike Srbije. Sve je prikazano vrlo realno i vidi se da su tu i dalje različiti pogledi, ali bez obzira na polemike trebamo iskazati poštovanje svima onima koji dali svoj život za domovinu i koji su konačno doveli do toga da imamo svoju domovinu samostalnu suverenu demokratsku Republiku Hrvatsku”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Potpredsjednik Medved čestitao je autoru i njegovu timu te se prisjetio koliko je značajno bilo oslobađanje bjelovarske vojarne.

„Film treba promatrati u širem kontekstu onoga što se tada događalo u Hrvatskoj, to je vrlo kompleksno razdoblje i najizazovnije u hrvatskoj povijesti. U to vrijeme bio sam u Vareši kod Okučana, tih dana zaustavili smo banjalučki korpus u pokušaju prelaska preko Save. Prva sredstva tada dolaze nam iz Bjelovara i pomažu nam u pripremi onoga što će uslijediti mjesec dana kasnije, a to je prekretnica na zapadnoslavonskom bojištu u svjetlu oslobađanja tada privremeno okupiranih teritorija”, naglasio je Medved.

Župan Marušić čestitao je podrukciji na objektivnom pristupu događajima koji su zauvijek promijenili tijek hrvatske povijesti.
“Iznimno je bitno to što su najvažniji sudionici, oni koji su bili na prvoj crti obrane, iznijeli svoju stranu priče. Pogotovo je to bitno nama mlađim generacijama koji smo tek kretali u školu i praktički nismo ni znali što se događa oko nas”, naglasio je župan.

Gradonačelnik Hrebak izrazio je žaljenje što je trebalo više od 30 godina za ovakav dokumentarni serijal.

„Drago mi je što je Grad Bjelovar financijski podržao ovaj projekt jer za 50 godina imat ćemo, zahvaljujući ovom serijalu, žive sudionike koji su ostali sa svojim iskazima. Svi znamo kolika je bila uloga Bjelovara u Domovinskom ratu i koliko je značila za ukupnu obranu Hrvatske”, poručio je Hrebak.

Producentica Danijela Vusić poručila je da se nada da će se serijal od sedam epizoda uskoro moći vidjeti i na Hrvatskoj televiziji te dodala da je bio možda i zadnji trenutak da se napravi ovakav serijal s obzirom da neki od sugovornika iz filma više nisu s nama poput generala Đure Dečaka i brigadira Stjepana Ivanića.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!