Za djela koja DP stavlja Raspudiću na teret propisane su kazne do tri i pet godina zatvora. Na potezu je DORH

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U nezgodnoj situaciji našao se saborski zastupnik Nino Raspudić. Domovinski pokret protiv njega je podnio kaznenu prijavu jer je, tvrde, u siječnju ove godine krivotvorio dokument o svom navodnom članstvu u Mostu, i isti predao Hrvatskom saboru. Na taj je način Mostu osigurao brojčanu nadmoć u odnosu na Domovinski pokret koji je zbog toga ostao bez mjesta u Državnom izbornom povjerenstvu te je ono pripalo Mostu. Međutim, ovih dana se otkrilo da Raspudić od siječnja do ovoga tjedna uopće nije bio član Mosta, već je člansku iskaznicu dobio tek jučer.

Shvativši prijevaru, ljuti ‘domovinci’ odmah su reagirali i prijavili Raspudića za tri kaznena djela – krivotvorenje isprave, prijevaru i uskraćivanje biračkoga prava. Ako policija i državno odvjetništvo utvrde da je prijava DP-a utemeljena, to potencijalno znači da bi Raspudić mogao završiti na sudu te u konačnici snositi ozbiljne posljedice. Jer, takva su i kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

Tako članak Kaznenog zakona koji se odnosi na krivotvorenje isprava kaže kako će se onaj “tko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava ili tko takvu ispravu nabavi radi uporabe ili je uporabi kao pravu kazniti kaznom zatvora do tri godine”, a ista kazna će biti izrečena onome “tko obmane drugoga o sadržaju kakve isprave i ovaj stavi svoj potpis na tu ispravu, držeći da se potpisuje pod kakvu drugu ispravu ili pod kakav drugi sadržaj”. Ako pitate Domovinski pokret, upravo je to učinio Raspudić – obmanuo Hrvatski sabor i javnost.

Nadalje, DP je Raspudića prijavio i zbog kaznenog djela prijevare. I tu su stvari, pravno gledano, poprilično jasne. Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, piše u članku 236. Kaznenog zakona. A s obzirom da je Raspudić Mostovki Ivani Ljulj Cvitanović gore spomenutom ispravom, za koju DP sumnja da je krivotvorena, omogućio ulazak u Državno izborno povjerenstvo, a time i naknadu veću od 200 tisuća eura u osmogodišnjem mandatu, nadležne institucije će u ovom slučaju morati ispitivati i elemente kaznenog djela prijevare. Za treće kazneno djelo koje u prijavi navodi DP, uskratu biračkog prava, Kazneni zakon predviđa pak kaznu do tri godine zatvora.

Iako je teško za očekivati da bi eventualni sudski postupak protiv Raspudića mogao biti proveden i završen do idućih lokalnih izbora, da se to kojim slučajem dogodi i on bude osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili na rad za opće dobro u jednakom trajanju, to bi značilo da na izbore – ne može. To bi za Most bio velik udarac, s obzirom da se baš on u stranačkim izbornim kalkulacijama spominjao kao stranački kandidat za premijera. Jednako tako, spominjala se mogućnost da ga kandidiraju i za predsjednika te da bude na čelu Mostove liste za Europarlament. Hoće li te Mostove planove pomrsiti Domovinski pokret s kojima su im mnogi još do prije nekoliko mjeseci predviđali izbornu suradnju, doznat ćemo u mjesecima koji su pred nama.

Foto: Facebook


PODIJELI S PRIJATELJIMA!