Buljeve demagogije ne bi se postidjeli niti Vučić i Dodik

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Saboru je izvikivao ‘Za dom spremni’, u svome gradu za vrijeme pandemije covida-19 odbijao provoditi epidemiološke mjere, kažnjavan je zbog kršenja javnog reda i mira, huškao HOS-ovce, prijetio Vladi Torcidom…
Skandala u režiji Mira Bulja u ovih nekoliko godina, koliko je prisutan u nacionalnoj politici, javnost se itekako nagledala. No, već dugo nismo svjedočili opasnijim izjavama od onih koje Bulj ovih dana ‘prosipa’ po medijima, najavljujući osnivanje građanskih straža kako bi obranio Cetinsku krajinu od migranata. Ili, kako ih Bulj naziva, terorista.
Osim migranata, Bulj vrijeđa i hrvatsku policiju, tvrdeći kako nije u stanju braniti granice i, eto, drži da bi stanovnici Sinja i okolice – autemehaničari, nastavnici, doktori ili krojači – s pištoljima i lovačkim puškama u rukama to obavljali puno bolje. I tu je Bulj vrlo konkretan.
-Ako budu pucali iz oružja na naše ljude, morat ćemo vratiti istom mjerom! – poručuje ‘policajac’ Bulj.
Takva retorika u Hrvatskoj nije viđena od početka devdesetih godina, kada su vođe pobunjenih Srba u okolici Knina pozivali svoje sunarodnjake na oružje, organizirajći tzv. balvan-revoluciju. Tada su hrvatski građani zaista krenuli u obranu domovine organizirajući građanske straže, no to se činilo u tišini i diskretno, bez pozivanja na linč. Hrvatska policija i vojska tada su se tek formirale i Hrvatskoj je prijetila stvarna opasnost. Danas, kad hrvatska ima profesionalnu, dokazano sposobnu policiju i vojsku, organiziranje građanskih patrola suluda je i teško razumljiva ideja. K tome i nezakonita. Miro Bulj od Cetinske krajine pokušava stvoriti državu u državi. Nismo li i tome sličan scenarij gledali devedesetih godina?
Pozivanje na revoluciju Bulj pravda – strahom gađana. Pa umjesto da umiruje situaciju podsjećanjem da živimo u uređenoj europskoj državi koja ima sve instrumente za obranu od potencijalnih ugroza, sinjski gradonačelnik nepotrebno dolijeva ulje na vatru. Pojačava strah, stvara atmosferu panike i linča, ne pravdajući navodnu prijetnju ničim doli ostavljenim majicama i tragovima tenisica migranata na proputovanju kroz Hrvatsku.
Zazivajući osnivanje paramilitantnih skupina usred Hrvatske, Miro Bulj uspio je u praktički nemogućem – ujedinio je vladajuće i oporbu u Hrvatskom saboru. Jer, sve su stranke, izuzev Hrvatskih suverenista i njegova Mosta, oštro osudile ovo skandalozno širenje atmosfere straha od opasnosti koja zapravo ne postoji. Potvrdili su to ovih dana čelnici mnogih hrvatskih gradova i općina uz granicu s BiH – Trilja, Vrgorca, Zmijavaca, Imotskog – u kojima, kažu, problema s migrantima nemaju. I oni su osudili Buljev istup. Tu jeftinu demagogiju koje se ne bi postidjeli ni Vučić i Dodik, i koja na će se, nema sumnje, Bulju vratiti poput bumeranga. Nadajmo se, samo u političkom smislu.
Foto: FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!