Što bi o Penavinom performansu rekao državnik kojeg su mu često puna usta?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U situacijama kada želi ocrniti HDZ, aktualnu Vladu ili premijera, vukovarski gradonačelnik često rasprave započinje pitanjem – što bi Tuđman rekao da vidi današnji HDZ? Danas bi mu sličnim pitanjem mogao uzvratiti bilo tko iz HDZ-a – što bi Tuđman rekao da vidi današnjeg Ivana Penavu koji je, nakon napuštanja stranke koju odjednom toliko mrzi, postao predsjednik krajnje desnice.
Nezahvalno je govoriti u ime onih koji više nisu ovdje, no zahvaljujući brojnim povijesnim dokumentima i ostavštini prvog hrvatskog predsjednika, mala je vjerojatnost kako je pogrešna pretpostavka da bi Tuđman ošto osudio Penavin politički performans i korštenje žrtve Vukovara za skupljanje jeftinih političkih bodova. Tuđman bi se vjerojatno složio s većinom koja je već osudila opasan politički presedan i probir onih koji su dobrodošli u Vukovar na jedan od najvažnijih hrvatskih datuma. A osudili su to, podsjetimo, i vladajući i oporba, brojni Vukovarci, pa čak i dio nekadašnjih pripadnika HOS-a koje Penava, postavljanjem na čelo Kolone sjećanja, želi učiniti zaslužnijima za obranu grada 1991. od ostalih oko 2500 tisuće branitelja, pripadnika ostalih postorojbi.
Prvi hrvatski predsjednik bio je protivnik svega onoga čime Penava danas pokušava kontaminirati vukovarsku žrtvu. Zazirao je od ustaštva i to se nije ustručavao javno izgovoriti. Imao je i jasan stav o HOS-u čiji sljednici posljednjih nekoliko godina političkim eskapadama nastoje upropastiti gotovo svaku važnu obljetnicu iz Domovinskog rata. Još 1992. godine Tuđman je kazao kako cijeni žrtvu boraca iz redova HOS-a, no osudio je one koji su mladićima koji su bili spremni poginuti za Hrvatsku, nametali ustaško i fašističko znakovlje. Temelji moderne hrvatske države počivaju na načelima antifašizma, pokreta u kojem je Tuđman, na kraju krajeva, i sam sudjelovao.
Što bi, dakle, na Penavine aktualne manipulacije, zabrane i prijetnje rekao državnik čijeg imena su vukovarskom gradonačelniku često puna usta i u čiju čast je prije koju godinu želio organizirati sletove, priredbe i zračne mitinge? Isti onaj koji je Vukovar vratio u hrvatsko okrilje bez ijednog ispaljenog metka i koji je, govoreći o Gradu heroju, inzistirao na miru, poštovanju i dostojanstvu. Odgovor na pitanje kako bi Tuđman reagirao na ono što se danas događa u Vukovaru u režiji tamošnjeg gradonačelnika poprilično je jasan i, prije HDZ-ovaca ili bilo kojeg drugog hrvatskog građanina, to bi pitanje sam sebi trebao postaviti upravo Ivan Penava.
Foto FAH


PODIJELI S PRIJATELJIMA!