Tko je bio sv. Stjepan zašto se slavi dana nakon Božića

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sveti Stjepan, čiji se blagdan slavi 26. prosinca, poznat je kao prvi mučenik kršćanstva i jedna od najznačajnijih figura u ranoj Crkvi. Njegov život i mučeništvo simboliziraju početak nove ere u povijesti kršćanstva i posvećeni su sjećanju na njegovu neustrašivost i vjeru.

Rođen u Jeruzalemu, Stjepan je bio jedan od sedmorice đakona koje su apostoli izabrali kako bi pomagali u svakodnevnim poslovima i raspodjeli hrane siromašnima. Bio je poznat po svojoj izvanrednoj vjeri i sposobnosti da čini čuda. Njegove propovijedi i djela privukle su pozornost vjerskih vođa onog vremena, što je dovelo do njegovog suđenja.

Na suđenju, Stjepan je hrabro branio svoju vjeru, izazivajući gnjev vjerskih vođa. Prema Djelima apostolskim, Stjepan je vidio nebo otvoreno i Isusa koji stoji s desne strane Božje. Njegove posljednje riječi bile su molitva za oproštenje njegovih progonitelja, nakon čega je kamenovan do smrti.

Sveti Stjepan je postao simbol hrabrosti i predanosti vjeri, uzor svim kršćanima. Njegovo mučeništvo predstavlja ključan trenutak u povijesti kršćanstva, označavajući trenutak kada je vjera postala nešto vrijedno mučeništva.

Blagdan svetog Stjepana, koji se slavi dan nakon Božića, prilika je za kršćane diljem svijeta da se prisjete njegovog primjera hrabrosti, ljubavi i oprosta. Ovaj dan također potiče vjernike na razmišljanje o vlastitoj vjeri i načinima na koje mogu svjedočiti Isusovu učenju u svakodnevnom životu.

U mnogim crkvama diljem svijeta ovaj dan se obilježava posebnim liturgijama i molitvama u čast svetog Stjepana. Njegov život i mučeništvo ostaju trajni podsjetnik na snagu vjere i neustrašivost u suočavanju s progonima.

Na svetog Stjepana, sjećamo se čovjeka koji je dao svoj život za svoju vjeru, postavši time vječnim primjerom istinske predanosti i hrabrosti.

Na blagdan sv. Stjepana, svečano misno slavlje u crkvi sv. Šime u Zadru s početkom u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!