Zadar u 2023: godina političkih sukoba i proračunske nestabilnosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U političkom životu Zadra 2023. godine, sukobi i neslaganja unutar gradskog vijeća bili su u prvom planu, nadjačavajući interese građana. Sukobi između vijećnika i političkih razmjera zasjenili su potrebu za zajedničkim radom na dobrobit grada. Sve je započelo prošle godine kada je izglasani proračun proglašen nezakonitim, što je rezultiralo uvođenjem tehničkog proračuna. Ova situacija prouzročila je financijske teškoće, stavljajući pod upitnik isplatu plaća zaposlenicima u vrtićima, vatrogascima i drugom pomoćnom osoblju. Problemi su se nastavili i u tekućoj godini, kada je Zadar ponovno pao na tehnički proračun, unatoč podršci HDZ-a i nezavisne liste Enija Meštrovića. Politička turbulencija produbila se izvanrednom sjednicom vezanom za nezakonite amandmane Meštrovićeve liste. HDZ je bio spreman pristati na amandmane, ali vijećnici Enija Meštrovića nisu se pojavili na sjednici, a SDP je glasao protiv (bitno je glasati protiv pa kako bude). Ovakav pristup odražava trenutnu političku klimu u Zadru, gdje se čini da je važnije biti protiv nego raditi na napretku grada.

Ovakva politička klima ostavila je Zadar u začaranom krugu problema sličnih onima iz prošle godine. Iako je izglasan rekordan proračun, političke razmirice su nadvladale interes građana. Marko Vučetić, predsjednik gradskog vijeća, izjavio je da će glasati protiv HDZ-ovog proračuna unatoč njegovoj kvaliteti. Sve to ukazuje na to da su političke igre u Zadru prevladale nad općim dobrom, dovodeći grad do stagnacije.

Usporedba s gradom Valpovom, koji napreduje zahvaljujući europskim sredstvima i jedinstvu svojih vijećnika, dodatno ističe kontrast u političkoj dinamici. Zadar, kao jedan od najpoželjnijih gradova za život, suočava se s izazovom kako prevladati političke sukobe i usmjeriti se na napredak. Predstojeći izbori mogu donijeti promjene, ali ostaje pitanje hoće li se pojaviti nova politička opcija sposobna za konstruktivan rad i prevladavanje trenutnih prepreka. Građani Zadra traže promjene, a odgovor na to hoće li ih dobiti leži u ishodu nadolazećih izbora.

Foto: Grad Zadar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!