Hrvatska uspješno koristi EU sredstva: više od 525 milijuna eura alocirano kroz 18 poziva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U izvještaju s nedavno održane zatvorene sjednice Vlade, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, istaknuo je značajne korake koje je Hrvatska poduzela u korištenju sredstava Europske unije. Krajem prosinca 2023., Europskoj komisiji poslana je osma Izjava o izdacima, kojom je potvrđeno da je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) u 2023. godini iskorišteno više od 1,3 milijarde eura.

U posljednja dva tjedna prošle godine, Hrvatska je objavila 11 novih poziva iz Programa Konkurentnost i kohezija (PKK) i Integriranog teritorijalnog programa (ITP), čime je ukupan broj objavljenih poziva u 2023. narastao na 18, s ukupnom vrijednošću od preko 525 milijuna eura. Uz to, uključujući i pozive iz drugih programa iz nove financijske omotnice 2021. – 2027., ukupno je objavljeno 40 poziva vrijednih više od 1,26 milijardi eura.

Ministar Erlić naglasio je kako je 2023., godina koju je Hrvatska proslavila kao desetljeće članstva u EU, završena na najbolji mogući način. Hrvatska je iskoristila sva raspoloživa sredstva iz prve pune financijske omotnice, te ovjerila preko 1,3 milijarde eura kod Europske komisije, čime je podignut intenzitet korištenja sredstava iz aktualnog financijskog razdoblja.

Među 18 objavljenih poziva, više od 165 milijuna eura bit će uloženo u promet, 100 milijuna eura u poduzetništvo, 86,5 milijuna eura u sprječavanje rizika od katastrofa i jačanje kapaciteta za protupožarnu zaštitu, dok je 70 milijuna eura namijenjeno obnovi javne kulturne infrastrukture. Dodatno, planiraju se ulaganja u NIAS sustav za potrebe gospodarstva, Znanstvene centre izvrsnosti, jačanje sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta, zdravstvo kroz uspostavu hitne helikopterske medicinske službe i nabavu vozila za hitnu medicinsku pomoć, te socijalno uključivanje kroz ulaganja u nove veteranske centre.

Značajna sredstva bit će također uložena u razvoj urbanih područja kroz provedbu ITU mehanizma u 22 grada. Ova ulaganja su ključna za daljnji razvoj Hrvatske i njezinu integraciju u europski kontekst.

Prema službenim podacima Europske komisije, objavljenim na portalu Cohesion Data, Hrvatska je u zadnjem dijelu godine ostvarila napredak, skočivši za jedno mjesto, te se sada nalazi na 8. mjestu po isplaćenim sredstvima, dok po ugovorenim sredstvima dijeli 3. mjesto sa Slovenijom. Ovo svjedoči o uspješnom korištenju EU sredstava od strane Hrvatske, potvrđujući njezinu sposobnost u efikasnom upravljanju i iskorištavanju prilika koje pruža članstvo u Europskoj uniji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!