SDP-ov Savjet za ratne veterane osuđuje napad na Danijela Radetu i zahtijeva uklanjanje kontroverznog murala

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Delegacija SDP-a sudjelovala je u obilježavanju 31. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maslenica“kojom prilikom su se osvrnuli priopćenje, a vezano za  nedavni fizički napada na predsjednika SDP-a Zadar, Danijela Radetu. Napad je uslijedio nakon Radetinog i Gorana Perovića – Mungosa, predsjednika Savjeta za ratne veterane SDP-a Zadarske županije, javnog protesta protiv spornog murala u Zadru.

Radeta i Perović, istaknuti članovi SDP-a i ratni veteran, izrazili su nezadovoljstvo muralom koji prikazuje njemačkog vojnika s ustaškim znakovljem, smatrajući ga krivotvorenjem povijesti Domovinskog i Drugog svjetskog rata. Njihov zahtjev za uklanjanjem murala naišao je na snažne reakcije, uključujući prijetnje i konačno fizički napad na Radetu.

Vinko Kovačić, voditelj SDP-ovog Savjeta za ratne veterane, oštro je osudio napad, ističući kako SDP zagovara demokraciju i pravnu državu. Prema Kovačiću, mural ne samo da vrijeđa branitelje, već i krši zakon koji se jasno određuje prema krivotvoriteljima povijesti i ustaškim simbolima.

Kovačić također kritizira HDZ, optužujući ih za selektivno provođenje zakona i suradnju s ekstremnom desnicom za partikularne interese. Napominje da SDP i Savjet za ratne veterane SDP-a stoje iza činjenice da je Republika Hrvatska nastala na temeljima antifašističke borbe i ZAVNOH-a, te brani tu istinu protiv krivotvorenja povijesti.

Završavajući izjavu, Kovačić naglašava važnost antifašizma ne samo kao ideološkog, već i civilizacijskog pitanja, koje obuhvaća prava manjina i progresa društva. Izražava nadu da će Zadar postati grad tolerancije i jednakih mogućnosti, pozivajući građane da podrže slobodu izražavanja bez straha za osobnu sigurnost.

Ovaj incident pokreće ozbiljna pitanja o slobodi izražavanja, demokraciji i poštovanju povijesnih činjenica u Hrvatskoj, stavljajući u fokus potrebu za razumijevanjem i tolerancijom u modernom društvu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!