Preko 100 učenika Ekonomsko-birotehničke i trgovačke školu sudjelovalo u projektu “I moj glas je bitan!”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (DIP) nastavlja provoditi projekt edukacije mladih birača pod nazivom “I moj glas je bitan!” i ove školske godine 2023./2024. godine. Projekt, koji je započet još 2018. godine, ima za cilj upoznati buduće mlade birače, učenike završnih razreda srednjih škola, s izborima koji se provode u Republici Hrvatskoj te načinom na koji se ostvaruje aktivno i pasivno biračko pravo.

Edukacije se održavaju u različitim školama diljem zemlje, a 1. veljače 2024. godine bilo je vrijeme za Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu u Zadru. Ova škola ugostila je predstavnike DIP-a koji su u trajanju od jednog školskog sata upoznali maturante s važnošću izlaska na izbore i osnovama izbornog sustava.

Projekt je do sada posjetio 30 škola i održao ukupno 57 edukacija, na kojima je sudjelovalo više od 2100 učenika završnih razreda. Nakon svake edukacije, učenici su dobili priliku ispuniti anonimnu anketu na internetskoj stranici DIP-a kako bi izrazili svoje mišljenje o izborima i samoj edukaciji.

Prema rezultatima ankete, većina učenika planira glasovati na izborima koji će se održati u 2024. godini, a čak 72% smatra da njihov glas može utjecati na rezultat izbora. Također, 93% ispitanih učenika izjavilo je da ih je edukacija upoznala s osnovama izbornog sustava te važnosti sudjelovanja na izborima.

Ravnateljica Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru, Zdenka Sršen Juričević, izrazila je veliko zadovoljstvo sudjelovanjem svojih učenika u projektu “I moj glas je bitan!” te istaknula važnost ovakvih inicijativa za mlade. “Mi smo škola koja aktivno sudjeluje u svim projektima koji će pomoći mladim ljudima da iziđu izvan okvira, da budu kompetentni i stručni, danas sutra na tržištu rada. Jako je bitno da prepoznaju što je to odgovornost i zašto je njihov glas bitan,” rekla je gospođa Juričević.

Također, profesorica Marija Baričević Ninčević, voditeljica projekta EPAS-programa, ambasador Europskog parlamenta, dodala je svoju perspektivu. “Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar je dio ovog projekta i sudjelovala je na seminaru za ambasadore seniore u Kući Europe. Kroz ovaj projekt i suradnju s Europe direkt, naši učenici imaju priliku u stvarnom svijetu vidjeti i naučiti kako funkcionira Europski parlament, što su izbori i zašto su oni bitni.”

Na današnjem predavanju sudjelovalo je preko 100 učenika, što svjedoči o velikom interesu mladih za sudjelovanje u demokratskim procesima i razumijevanju važnosti njihovog glasa u društvu. Ovaj projekt pridonosi obrazovanju mladih o demokraciji i potiče ih na aktivno sudjelovanje u političkom životu Republike Hrvatske.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!