Zadar se širi novim studijskim programima: Logopedija i Mehatronika kao odgovor na tržišne potrebe

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na današnjoj konferenciji ITU mehanizma, ključnom događaju za obnovu i razvoj obrazovnih kapaciteta u Zadru, rektor Sveučilišta u Zadru, Josip Faričić, najavio je novu eru za grad Zadar. U sklopu projekta “Citadela Nova”, preostali dio Stare tehničke škola doživjet će svoje drugo rođenje, ne samo kao obnovljeni prostor, već i kao središte novih akademskih programa koji će obogatiti lokalnu zajednicu.

Projekt “Citadela Nova”, čiji je idejni projekt razvio tim tvrtke Marina projekt pod vodstvom arhitekta Nikole Bašića, obećava transformaciju Stare tehničke škole u centar znanja i inovacija. Rektor Faričić istaknuo je kako će ovaj projekt grad Zadar postaviti na kartu akademskih centara, dajući mu “pravu vizuru ulaska” koja priliči njegovoj bogatoj povijesti i akademskoj zajednici.

Najzanimljiviji dio konferencije bio je najava dva nova studijska programa: Logopedija i Mehatronika. Oba programa odgovor su na trenutačne potrebe tržišta rada, s Logopedijom kao jednim od deficitarnih zanimanja i Mehatronikom koja prati uzlet dijelova gospodarstva poput nekadašnjih giganta Bagata i SAS-a. “Upravo iz tog razloga su Sveučilištu potrebni novi kapaciteti,” naglasio je rektor Faričić, dodajući kako će se jačati postojeći studijski programi, ali i reducirati oni koji godinama ne privlače dovoljno studenata ili ne nude kvalitetne izglede za zaposlenje.

Osim najave novih programa, rektor je istaknuo važnost Sveučilišta u lokalnom i regionalnom razvoju, naglašavajući njegovu ulogu unatoč tome što se nalazi pod državnom upravom. Pozvao je zajednicu da se uključi s kritikama, idejama i prijedlozima, otvarajući vrata suradnji koja može dodatno obogatiti kako akademsku tako i širu zajednicu.

Projekt “Citadela nova” simbolizira novu stranicu u razvoju grada Zadra, obećavajući ne samo obnovu značajnog arhitektonskog objekta, već i pokretanje studijskih programa koji će zadovoljiti potrebe suvremenog tržišta rada. S ovim korakom, Zadar stremi postati središte akademske izvrsnosti i inovacija, spremno odgovoriti na izazove budućnosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!