Zadar ulaže u inovaciju, transformaciju i urbanizaciju: Projekti vrijedni 43 milijuna eura

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je na konferenciji “ITU ZADAR 2030 – Inovacija, transformacija, urbanizacija”, koju je otvorio i župan Božidar Longin, predstavljeno nekoliko ključnih projekata povezanih s ITU mehanizmom. Na ovom događaju istaknuta je “omotnica” od 43 milijuna eura koja će biti na raspolaganju Gradu Zadru do 2029. godine za različite projekte obnove i izgradnje infrastrukture, zelenih projekata te pametnih i digitalnih rješenja.

Sredstva će biti uložena u devet integriranih projekata, među kojima su nastavak obnove stare zgrade Tehničke škole, rekonstrukcija tvrđave sv. Mihovila na otoku Ugljanu, modernizacija zadarskog autobusnog kolodvora, investicije u Gospodarsku zonu Crno te daljnji razvoj sportske infrastrukture.

Ministar Šime Erlić istaknuo je važnost ovih ulaganja za Zadar, ističući da će ona grad zakoračiti u novo doba. Naglasio je da se Grad Zadar pokazao kao primjer uspješnog korištenja ITU mehanizma te da su realizirana brojna ulaganja u inteligentni prometni sustav i infrastrukturu.

Gradonačelnik Branko Dukić podsjetio je na već realizirane projekte kroz ITU mehanizam te istaknuo kako je pred Zadrom nova faza razvoja s 43 milijuna eura ulaganja. Naglasio je kontinuirano ulaganje u urbanu mobilnost, digitalizaciju prometa te razvoj sportske infrastrukture.

Rektor Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Josip Faričić, istaknuo je važnost ITU mehanizma za grad Zadar te naveo konkretne primjere realiziranih projekata i planiranih investicija. Naglasio je kako je važno osigurati funkcionalnost i kvalitetu života u gradu te najavio pokretanje novih studijskih programa usmjerenih prema potrebama zajednice.

Konferencija je okupila brojne relevantne aktere te predstavila ambiciozne planove za daljnji razvoj grada Zadra, ističući važnost integriranih projekata i ulaganja u različita područja kako bi se osiguralo održivo i prosperitetno urbano okruženje za sve građane.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!