Kontroverza oko financiranja medija: Vijećnik Čerkuč inzistira na javno dostupnim informacijama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U središtu političke pozornosti Zadarske županije našao se potpredsjednik Županijske skupštine i vijećnik stranke Centar, Davor Čerkuč, koji je javno izrazio nezadovoljstvo navodnim skrivanjem podataka o financiranju medija od strane županije. Čerkuč tvrdi da je više puta tražio transparentnost u pogledu iznosa sredstava dodijeljenih medijima, no odgovori su izostali.

Ovaj potez izazvao je kritike zbog očigledne nepoznavanja već dostupnih informacija na službenim stranicama Zadarske županije, gdje su detalji o financiranju medija javno objavljeni. Financiranje se provodi kroz Javni poziv, a odluka o dodjeli sredstava, kao i sve specifikacije uplata, transparentno su objavljeni u skladu s pravilima i regulativama.

Vijećnik Čerkuč u svojem priopćenju za medije optužuje župana za skrivanje podataka i omalovažavanje vijećnika iz redova oporbe, kao i građana, te upozorava na nepotizam, korupciju i kršenje sloboda kao karakteristike koje pripisuje vladajućoj stranci. Osim toga, ističe važnost borbe protiv zloupotrebe moći kroz transparentnost i neovisno novinarstvo.

Činjenica da su informacije o financiranju medija dostupne svim građanima putem interneta stavlja pod upitnik razumijevanje i sposobnost korištenja digitalnih resursa od strane vijećnika Čerkuča. Ovo je potaknulo raspravu o digitalnoj pismenosti i odgovornosti dužnosnika da koriste dostupne informacije prije javnog iznošenja optužbi.

Kontroverza oko financiranja medija u Zadarskoj županiji otvorila je širu temu o transparentnosti u upravljanju javnim sredstvima i odnosu između vlasti i medija. Dok vijećnik Čerkuč poziva na veću otvorenost i odgovornost, ironično je da njegov propust u pronalaženju već dostupnih podataka pokazuje potrebu za poboljšanjem digitalne pismenosti među dužnosnicima.

Situacija ostaje napeta, s očekivanjima da će Zadarska županija dodatno pojasniti proces financiranja medija, dok će se vijećnik Čerkuč možda morati suočiti s pitanjima o svojoj informatičkoj spremnosti i pristupu informacijama koje su mu kao javnom dužnosniku već dostupne.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!