Sukob na Viru: Ponovno tehnički proračun

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U središtu političkog previranja na Viru, načelnik Općine Vir Marino Radović uz podršku sedmero većinskih vijećnika izazvao je val reakcija nakon što je Ministarstvo pravosuđa i uprave, pod vodstvom Ivana Malenice, poništilo 15. sjednicu Općinskog vijeća proglasivši sve donesene odluke nezakonitima.

Načelnik Radović brzo je odgovorio donošenjem Odluke o privremenom financiranju do kraja ožujka, čime se omogućava nesmetan rad Općine dok se ne razriješe pravne nedoumice. Ova odluka dolazi u trenutku kad je općinsko vodstvo pod pritiskom da održi stabilnost i funkcionalnost lokalne samouprave.

Sedmero većinskih vijećnika, među kojima se ističu Antonio Vučetić, Rajko Radović i Goran Vicković, nije stajalo po strani. U pismenom su obliku zatražili održavanje nove, 16. sjednice Općinskog vijeća s ciljem konsolidiranja svih ranije donesenih, a sada poništenih odluka. Zahtjev za sjednicom, predviđenom za 21. ožujak, temelji se na uputama resornog Ministarstva iz 2019. godine koje dopušta konvalidaciju poništenih odluka na prvoj sljedećoj sjednici.

“Predsjednik Bašić nema većinu, pa treba omogućiti rad vijećnicima koji žele raditi,” izjavio je načelnik Radović, naglašavajući potrebu za akcijom u svjetlu nedavnih odluka Ministarstva.

Većinski vijećnici, koji planiraju podnijeti tužbu Visokom upravnom sudu RH, tvrde da je na spornoj sjednici postojao kvorum te da su sve odluke donesene u skladu s zakonom. Ova grupa, koja očito ima podršku načelnika, smatra da se njihova ustavna prava krše i da je odluka Ministarstva neopravdana.

Ovakvi pravni sukobi nisu novi u hrvatskim općinama, s primjerima u Ivanskoj, Tisnom, Tar-Vabrigi, Gradu Ozlju i drugima, gdje su lokalne jedinice uspješno konsolidirale odluke nakon intervencija Ministarstva. Vijećnik Vučetić i njegovi kolege nadaju se da će Visoki upravni sud RH prihvatiti njihovu tužbu, čime bi se potvrdila njihova prava i omogućilo daljnje funkcioniranje Općine Vir u interesu njenih stanovnika.

“Svi želimo da Vir nastavi s razvojem bez daljnjih prekida. Naša je dužnost zaštititi interese naših sugrađana,” zaključuje načelnik Radović, ukazujući na zajednički cilj usprkos trenutnim izazovima. Izgleda da će sljedeći tjedni biti ključni za razrješenje ove pravne zavrzlame, s nadom da će Vir nastaviti svojim putem napretka i stabilnosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!