U MASU-u isložba “Frakture vremena”: Oživljavanje povijesti kroz staklo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U petak, 15. ožujka 2024. godine u 12 sati, Muzej antičkog stakla u Zadru otvorit će svoja vrata za poseban događaj koji će obogatiti kulturnu scenu Hrvatske. Izložba pod nazivom „FRAKTURE VREMENA: restauracija i prezentacija vrijedne staklene građe iz čuvaonica Arheološkog muzeja u Splitu“ predstavit će javnosti jedinstvenu priliku da se upoznaju s bogatstvom i vrijednosti rimskodobne staklene građe, kao i s naporima uloženima u njihovu očuvanju.

Ova specijalistička izložba proizlazi iz duboke želje za dijeljenjem znanja i vještina stečenih u Odsjeku za restauraciju i istraživanje, koji djeluje unutar Odjela za stručne muzejske poslove Arheološkog muzeja u Splitu (MAS). Prikazat će se izvorna arheološka staklena građa, promatrana kroz prizmu konzervatorsko-restauratorske struke, čime se želi približiti publika specifičnostima i izazovima ovog delikatnog područja.

Izložba je rezultat međuinstitucijske suradnje i dijalog između Muzeja antičkog stakla u Zadru i Arheološkog muzeja u Splitu, koja je uključivala dvomjesečnu stručnu obuku Zrinke Bajić Franković, pod mentorstvom dr. sc. Šime Perovića. Tijekom 2023. godine, pažljivo je odabrano i obrađeno 45 predmeta, što je dovelo do organizacije ove izložbe i izdavanja kataloga „Frakture vremena – restauracija i prezentacija vrijedne staklene građe iz čuvaonica Arheološkog muzeja u Splitu“.

Autor koncepta izložbe i kataloga, dr. sc. Šime Perović, zajedno s Ivanom Matković, konzervatoricom-restauratoricom u Muzeju antičkog stakla u Zadru, te Ivanom Zrinkom Bajić Franković, višom konzervatoricom-restauratoricom iz Arheološkog muzeja u Splitu, kreirao je izložbu koja ne samo da prikazuje povijesnu važnost i ljepotu staklenih predmeta, već i naglašava važnost očuvanja kulturne baštine za buduće generacije.

„FRAKTURE VREMENA“ nije samo izložba; to je prozor u prošlost, poziv na razmišljanje o fragilnosti vremena i materijala, te o važnosti stručnog pristupa u njihovom očuvanju. Pozivamo sve zaljubljenike u povijest, umjetnost i znanost da nam se pridruže u ovoj jedinstvenoj prilici za uvid u rijetko viđenu dimenziju naše prošlosti.

Događaj u Muzeju antičkog stakla u Zadru obećava biti ne samo izložba, već i edukativno iskustvo koje će posjetitelje upoznati s važnošću konzervatorsko-restauratorske struke i njenim doprinosom u očuvanju naše kulturne baštine. Ne propustite ovu izuzetnu priliku da zavirite u “frakture vremena” i otkrijete skrivene priče koje čuvaju staklene relikvije drevnog svijeta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!