Zadarska županija i Institut za hrvatski jezik zajedno za identifikaciju darovitih učenika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Domu Zadarske županije, u atmosferi koja odražava bogatu povijest i predanost obrazovanju, danas je potpisan Sporazum o suradnji između Zadarske županije i Instituta za hrvatski jezik. Cilj sporazuma je identifikacija potencijalno darovite djece iz područja hrvatskog jezika kroz inovativni pilot projekt.

Ovaj projekt uključuje suradnju županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, Instituta za hrvatski jezik, predstavnika Sveučilišta u Zadru i Agencije za odgoj i obrazovanje. Rad na izradi mjernog instrumenta za identifikaciju darovitih učenika već je u tijeku, a testiranje će se provesti na učenicima sedmih razreda škola pod upravljanjem Zadarske županije.

Istaknuto je da će daroviti učenici imati priliku pohađati specijalizirane radionice u Centru izvrsnosti, gdje će se dodatno razvijati i njegovati njihovi talenti.

Župan Božidar Longin izrazio je ponos povijesnom tradicijom Zadra i Zadarske županije u promicanju obrazovanja i znanosti, te je istaknuo važnost ovog projekta u kontekstu hrvatskog jezika i identiteta. „Mi u Zadarskoj županiji volimo biti prvi – prvi u inovacijama, prvi u zaštiti i promicanju našeg jezika i kulture. Danas, potpisivanjem ovog sporazuma, pokazujemo predanost očuvanju hrvatskog jezika kao temelja našeg identiteta.“, rekao je župan Longin.

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik, dr. sc. Željko Jozić, podijelio je entuzijazam za projekt, naglasivši značaj hrvatskog jezika u očuvanju nacionalnog identiteta. „Ovaj projekt je dokaz da hrvatski jezik nije samo sredstvo komunikacije, već ključni dio naše kulture i identiteta koji treba njegovati i štititi“, istaknuo je dr. Jozić.

Projekt identifikacije potencijalno darovite djece iz hrvatskog jezika nadovezuje se na već pokrenute inicijative Zadarske županije za prepoznavanje darovitih mladih u različitim područjima, uključujući i matematiku.

Testiranje darovitih učenika započet će na početku sljedeće školske godine, a iz projektne grupe poručuju da se radi o važnom koraku prema prepoznavanju i poticanju izvrsnosti među mladima u Zadarskoj županiji.

Ovim potpisom, Zadarska županija i Institut za hrvatski jezik zajednički su postavili temelje za sustavnu podršku talentiranoj djeci, pružajući im priliku za razvoj i izražavanje svojih sposobnosti u okviru hrvatskog jezičnog i kulturnog nasljeđa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!