Otkrijte umijeće pletenja maslinovih grančica na Narodnom trgu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovog vikenda, Narodni trg u Zadru postat će mjesto susreta i učenja drevne vještine pletenja maslinovih grančica, simbola mira, plodnosti i vjernosti. Narodni muzej Zadar (NMZ) otvara svoja vrata svim zainteresiranima za ovu tradicionalnu tehniku, bez potrebe za prethodnom prijavom.

Subota, 23. ožujka, od 10:00 do 12:00 sati, ispred Etnološkog odjela NMZ-a, poznatijeg kao Gradska straža, bit će organizirana demonstracija pletenja maslinovih grančica. Događaj je namijenjen prolaznicima svih dobi koji žele naučiti više o ovoj umjetnosti i sami isprobati pletenje.

Maslina, stablo s bogatom simbolikom u mnogim kulturama, posebno je cijenjena u kršćanskim i židovskim tradicijama kao univerzalni simbol mira. Osim toga, maslina predstavlja vjernost, nagradu za trud i simbolizira plodnost. Učenjem o pletenju maslinovih grančica, sudionici će se povezati s ovom bogatom kulturnom i duhovnom baštinom.

Za one koji ne mogu prisustvovati osobno, Narodni muzej Zadar pruža alternativu putem digitalnih kanala. Posebno kreiran video tutorial, dostupan na službenom YouTube kanalu muzeja, detaljno objašnjava proces pletenja, omogućujući svima zainteresiranima da ovu vještinu nauče iz udobnosti svog doma.

Poziv je upućen svima da se pridruže ovoj jedinstvenoj prilici za učenje i dijeljenje kulturnog nasljeđa. Osim što će sudionici stjecati nova znanja, događaj na otvorenom pruža i priliku za druženje i upoznavanje s lokalnom zajednicom, naglašavajući važnost očuvanja tradicije i promicanje vrijednosti koje maslina simbolizira.

Ne propustite ovu priliku da se povežete s tradicijom i kulturom kroz umijeće pletenja maslinovih grančica, i to na jednom od najživopisnijih trgova u srcu Zadra.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!