Svečano obilježavanje Cvjetnice i Uskrsnog tjedna u Zadarskoj nadbiskupiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zadarska nadbiskupija ulazi u duhovno intenzivno razdoblje s nizom liturgijskih slavlja koja će obilježiti Cvjetnicu i Uskrsni tjedan, a sva će predvoditi zadarski nadbiskup monsinjor Milan Zgrablić.

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje, koja pada na 24. ožujka, započet će misnim slavljem u 11 sati u crkvi sv. Marije kod zadarskih benediktinki. Na tom će skupu nadbiskup Zgrablić blagosloviti maslinove grančice, simbol mira i pobjede. Procesija će potom, okićena tim grančicama, krenuti prema katedrali sv. Stošije, gdje će biti naviještena Muka našeg Gospodina Isusa Krista.

U četvrtak, 28. ožujka, na Veliki četvrtak, misa posvete ulja će se održati u katedrali sv. Stošije s početkom u 9 sati. U sklopu ove mise, nadbiskup će blagosloviti ulje za pomazanje i posvetiti krizmu, dok će svećenici obnoviti svoja svećenička obećanja. Poziv je upućen krizmanicima, katekumenima, vjeroučiteljima, članovima župnih vijeća i svima koji djeluju u crkvenoj zajednici.

Istoga dana, u večernjim satima u 19 sati, Misu Večere Gospodnje obilježit će obred pranja nogu, simbolizirajući Isusovu poniznost i ljubav prema čovjeku. Ovaj obred predstavlja uspostavu svete euharistije i svećeničkog reda. Nakon mise, uslijedit će prijenos Sveto Otajstvo u Božji grob, gdje će puk imati priliku za molitvu i klanjanje.

Veliki petak, 29. ožujka, donosi Službu Muke Gospodnje u 19 sati, također u katedrali sv. Stošije. Slijedi procesija s Križem kroz središte Zadra, u kojoj će odjekivati tradicionalni pučki prijekori “Puče moj”, završavajući blagoslovom s Križem u crkvi sv. Šime.

Na Veliku subotu, 30. ožujka, Uskrsno bdjenje započinje s blagoslovom novog ognja na Trgu sv. Stošije u 21 sat. Ovo bdjenje predstavlja čuvaranje uskrsnog jutra, u iščekivanju slavljenja Uskrsnuća.

Kulminacija ovog bogatog liturgijskog tjedna bit će na sam dan Uskrsa, 31. ožujka, kada će u 11 sati biti održano koncelebrirano misno slavlje u katedrali sv. Stošije.

Zadarska nadbiskupija poziva vjernike da svojim prisustvom i molitvom doprinesu ovim svečanim trenucima koji nisu samo crkveni obredi, već i duboka duhovna iskustva koja jačaju zajedništvo i vjeru.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!