Zavod za povijesne znanosti u Zadru obilježio 70. obljetnicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zadru svečanom akademijom obilježio je  70 godina od utemeljenja. Uz brojne uglednike iz znanstvenih krugova kao što su glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  Dario Vretenar i akademik Nenad Cambi, svečanosti su nazočili rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, župan Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić i nadbiskup msgr. Milan Zgrablić.

Kako je više puta istaknuto riječ je o prvoj znanstvenoj instituciji osnovanoj u Zadru, čiji je glavni cilj istraživanje i proučavanje prošlosti Zadra i šire okolice.

Ističući da je povijest na našem području bila je itekako dinamična te da je zemljopisni položaj učinio  ovo područje vrlo zanimljivim za mnoge osvajače, župan Božidar Longin je rekao:

“Možda je i ta dinamičnost bila jedna od povoda da je HAZU baš u Zadru osnovao Zavod za povijesne znanosti davne 1954. godine. Tada se, nakon 2. svjetskog rata provodio program urbanističke, kulturne i znanstvene rehabilitacije Zadra, obnavljajući visokoškolsku tradiciju, samostane, crkve i crkvenu umjetničku baštinu grada.  U sklopu Zavoda 1966. godine osnovan je Pomorski muzej što je vrlo logično jer je upravo ovo područje oduvijek bilo okrenuto moru, a naši su stanovnici živjeli s morem, od mora i za more,” naveo je župan Longin podsjetivši da je  prvi spomen ribarstva u hrvatskoj povijesti darovnica  iz 995. godine kojom zadarski plemići ustupaju svoje pravo ribarenja samostanu sv. Krševana.

“Sjetimo se i zlatnog doba otoka Silbe koja je bila mjesto vrsnih pomoraca i vlasnika jedrenjaka, a na svim morima svijeta poznati su naši ribari, osobito oni kualjski.  Zadar već od 1957. godine ima Pomorsku školu iz koje izlaze generacije kvalitetnih pomoraca koji pronalaze poslove na svim međunarodnim brodarskim tvrtkama”, dodao je još župan Longin.

Znanstvena i kulturna djelatnosti Instituta odnosno Zavoda, rezultirala je velikim brojem objavljenih znanstvenih i stručnih radova, te samostalnih publikacija. U proteklih sedam desetljeća Zavod je bio organizator ili suorganizator brojnih znanstvenih i stručnih skupova, okruglih stolova, samostalnih javnih znanstveno-stručnih predavanja i raznih znanstveno-kulturnih događaja. Zavod se može pohvaliti i dobrom suradnjom s mnogim znanstvenim, društveno – kulturnim i crkvenim institucijama u Zadru, ali i šire.

Ravnatelj  Zavoda prof.dr. sc.Tado Oršolić na svečanosti se osvrnuo na protekli rad te rekao  kako promišlja budućnost Zavoda u čijem se sastavu nalazi i Pomorska zbirka utemeljena 1966. godine. Isto tako poznata je i inicijativa o osnivanju Hrvatskog muzeja maritimne kulture na toj lokaciji. U svojim govorima zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin jasno su poručili kako i dalje stoje iza te ideje čiji je začetnik poznati arhitekt  Nikola Bašić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!