Istraživanje ruba inteligencije: Sveučilište u Zadru organizira panel o utjecaju AI na kreativnost i akademsku etiku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sveučilište u Zadru priprema se za poticajnu panel raspravu u sklopu svog 21. Festivala znanosti 2024. Panel pod naslovom “Na granici inteligencije: Utjecaj umjetne inteligencije na kreativnost i moralne dvojbe u akademskom radu” obećava produbljivanje sve nejasnijih granica između ljudske i umjetne inteligencije.

Za 27. travnja u 19:30 sati u Sjemeništu Zmajević najavljeni su ugledni gosti. Dr. sc. Dan Đaković i doc. dr. sc. Petar Tomev Mitrikeski, obojica s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, svojim bogatim znanjem i iskustvom obogatit će raspravu. Moderator događaja bit će doc. dr. sc. Damir Šehić s Teološko-katehetskog odsjeka Sveučilišta u Zadru.

Festival, koji se održava od 22. do 27. travnja, posvećen je istraživanju vrhunca znanstvene misli i presjecišta između tehnologije i ljudskih vrijednosti. Fokus panela na utjecaj umjetne inteligencije na kreativne procese i etičke razmatranja koja podiže u akademskom radu aktualna je tema kako AI postaje sve integriraniji u naš svakodnevni život i rad.

Očekuje se da će diskusija obuhvatiti niz tema, uključujući definiciju kreativnosti u doba AI, pitanje može li AI istinski biti kreativan ili je samo produžetak svojih ljudskih tvoraca, te kako AI mijenja pejzaž akademskih istraživanja. Panel će također adresirati etičke brige poput plagijarizma, korištenja AI u generiranju akademskog sadržaja i odgovornosti znanstvenika u doba kada je sadržaj koji generiraju strojevi sve sofisticiraniji.

Događaj je otvoren za studente, fakultetsko osoblje i javnost, odražavajući posvećenost sveučilišta inkluzivnom diskursu o temama koje utječu i na akademsku zajednicu i društvo u cjelini. S obzirom na to da se doseg AI-a proširuje na kreativne industrije i akademske sfere, uvidi s ovog panela očekuju se da će potaknuti razgovore koji će trajati i nakon što festival završi.

Za one koji su zainteresirani za presjek tehnologije i humanistike, ovaj panel je događaj koji se ne smije propustiti. Pridružite se Sveučilištu u Zadru za večer stimulirajućih debata o budućnosti inteligencije, bilo ljudske ili umjetne.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!