Zadarska udruga Adriatic OIE na čelu inicijative za osnivanje energetskih zajednica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U sklopu priprema za Svjetski dan obnovljivih izvora energije, u Zagrebu je održana konferencija “Dobra energija – Energetske zajednice u fokusu”, koju je organizirala Zelena energetska zadruga (ZEZ) u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. Na konferenciji su se okupili stručnjaci i predstavnici iz cijele Europe, među kojima i članovi zadarske udruge Adriatic OIE, koji su iznijeli svoje viđenje važnosti i nužnosti osnivanja energetskih zajednica.

“Energetske zajednice, koje su u hrvatsko zakonodavstvo uvedene 2021. godine, omogućuju građanima da sami proizvode, dijele i prodaju obnovljivu energiju. Iako je do sada u Hrvatskoj osnovana samo jedna takva zajednica, potencijal za širenje je ogroman, posebno u regijama poput Zadra i Dalmacije”, istaknuo je predstavnik udruge Adriatic OIE.

U jeku ekoloških izazova i globalnog poskupljenja energenata, energetske zajednice postaju ne samo poželjan, već i nužan model za budućnost. “Vjerujemo da je ključno približiti ovu mogućnost građanima i potaknuti ih na aktivnu ulogu u energetskoj neovisnosti”, dodao je predstavnik udruge.

Iskustva iz drugih europskih zemalja pokazala su da lokalne zajednice imaju znatno veće koristi od projekata koje vode sami građani u usporedbi s onima koje financiraju vanjski investitori. Stoga, udruga Adriatic OIE ne samo da informira javnost i zagovara kod zakonodavca olakšavanje procesa osnivanja energetskih zajednica, već je i aktivni član Foruma energetskih zajednica u Hrvatskoj. Ovaj forum okuplja organizacije koje rade na razvoju i osnivanju energetskih zajednica te na promociji građanske energije.

Na konferenciji je predstavljena i povelja o suradnji članica Foruma, čime su potvrđene njihove namjere za stvaranje mreže lokalnih energetskih zajednica širom Hrvatske. “Ovaj dokument simbolizira našu posvećenost zajedničkom radu na energetskoj neovisnosti i razvoju održivih zajednica koje će koristiti zelenu energiju”, zaključio je predstavnik udruge.

Dok se Hrvatska priprema za sve veći prijelaz na obnovljive izvore energije, inicijative poput ovih pokazuju put prema održivijoj i inkluzivnijoj energetskoj budućnosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!