Zadar slavi svog blaženika: Svečano obilježen blagdan Jakova Zadranina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U povijesnom okruženju Crkve Sv. Frane u Zadru, svečano je obilježen blagdan blaženog Jakova Zadranina, jedinog zadarskog blaženika. Ovogodišnje slavlje predvodio je fra Tomislav Šanko, provincijal Franjevačke provincije, privukavši brojne vjernike koji su došli počastiti ovu važnu lokalnu duhovnu figuru.

Ovogodišnji blagdan bio je posebno obilježen zahvaljujući kreativnom doprinosu učenika iz devet osnovnih škola Zadarske županije. Oni su se natjecali u slikanju prizora iz života i rada blaženog Jakova, inspirirani temom “Blizu je, blizu”. Ova fraza, preuzeta iz poznate anegdote u kojoj blaženik spašava zeca ne želeći odati njegovo skrovište lovcima, poslužila je kao motivacijski okvir za mlade umjetnike.

Natječaj je privukao 171 sudionika, čiji su radovi ocijenjeni od strane stručnog žirija. Odabrano je dvanaest radova koji su se istaknuli svojom umjetničkom vrijednošću i interpretacijom teme. Pobjednički rad, kao priznanje za izniman trud i talent, otisnut je na sličici s molitvom za proglašenje blaženog Jakova svetim, koja je podijeljena sudionicima i prisutnim vjernicima.

Svi nagrađeni radovi, uključujući i prvonagrađeni, izloženi su u “sobi blaženog Jakova”, prostoriji na ulazu u klaustar samostana. Ova soba, koja je dobila ime upravo zahvaljujući ovom projektu, postala je mjesto gdje posjetitelji mogu uživati u kreativnim izrazima mladih zadarskih talenata i dublje osjetiti duh blaženika čiji život i djela nastavljaju inspirirati zajednicu.

Blagdan blaženog Jakova Zadranina ostaje duboko urezan u kulturni i duhovni identitet Zadra, a ovogodišnje slavlje još je jednom potvrdilo koliko je figura blaženika cijenjena i poštovana među Zadranima, stvarajući most između prošlosti i sadašnjosti, tradicije i mladosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!