Dujmović Vuković: Danas se mladima pružaju nove mogućnosti za rast i razvoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zadar je i ove godine proslavio Dan Europe bogatim programom organiziranim od strane Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i centra EUROPE DIRECT Zadar. U obilježavanju su aktivno sudjelovale škole ambasadori Europskog parlamenta – Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar te Gimnazija Vladimira Nazora, a svoje strukovne vještine pokazali su i učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar.

Događaj je okupio župana Zadarske županije Božidara Longina, županijske pročelnike Ivana Šimunića i Daniela Segarića, ravnateljicu Agencije ZADRA NOVA Marinu Dujmović Vuković i ravnateljice uključenih škola, Sandru Šango i Anitu Basioli.

– Cilj Schumanove deklaracije bio je stvaranje okvira za očuvanje mira u Europi i zajedničku suradnju. Danas Dan Europe slavimo kroz zajedništvo s partnerskim školama i našim mladim jer prednosti članstva u Uniji prepoznaju sve generacije, istaknula je ravnateljica Dujmović Vuković pri čemu je ukazala na to kako je u 11 godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji porastao standard života te se danas mladima pružaju nove mogućnosti za rast i razvoj, odnosno bolji i kvalitetniji život i rad.

Ujedno je podsjetila podsjetila kako se 9. lipnja ove godine održavaju Europski izbori te pojasnila kako se odluke koje donosi Europski parlament tiču svih nas jer se odražavaju na naš život.

Župan Longin izrazio je kako članstvo u EU omogućava Hrvatskoj bolje suočavanje s krizama poput COVID-19 i energetske krize, te istaknuo važnost EU financiranih projekata u županiji, vrijednih 600 milijuna eura.

– Dio smo EU obitelji i u ovih 11 godina članstva omogućene su nam brojne prednosti. Vidjelo se to za vrijeme kriza kao što je COVID ili energetska kriza, ujedinjeni manje osjećamo krize. Da smo sami, bilo bi puno teže. Svakako ne smijemo zaboraviti ni projekte financirane EU sredstvima, pa se tako u ovom trenutku u našoj županiji provode projekti vrijedni 600 milijuna eura. Sami to ne bi mogli financirati, kazao je župan Longin, napomenuvši kako je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman započeo s procesom hrvatskog ulaska u međunarodne organizacije kao što su EU i NATO.

U sklopu događanja, studenti su dijelili EU publikacije i prigodne poklone, a posjetitelji su mogli sudjelovati u kolu sreće. Medicinska škola Ante Kuzmanića Zadar pružila je usluge mjerenja tlaka i glukoze. Proslava je uključivala i glazbeni program s hitovima s Eurosonga, doprinoseći veseloj atmosferi proslave Dana Europe u Zadru.

FOTO: Zadarska županija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!