Polarna svjetlost iznad Hrvatske: Spektakularna noćna predstava uzrokovana snažnom sunčevom olujom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U neobičnom i rijetkom prirodnom fenomenu, stanovnici Hrvatske sinoć su imali priliku svjedočiti polarnoj svjetlosti, poznatijoj kao aurora borealis. Ovaj zadivljujući svjetlosni spektakl obično rezerviran za područja bliže polovima, sinoć je nebo iznad Hrvatske obasjalo u zelenkastim i ljubičastim tonovima, zahvaljujući izuzetno jakoj sunčevoj oluji.

Prema stručnjacima, pojava polarne svjetlosti iznad naših krajeva posljedica je povećane solarne aktivnosti, uključujući sunčeve pjegice koje su vidljive na površini Sunca. Ove pjegice su znak da se nalazimo blizu vrhunca 25. solarnog ciklusa koji je započeo krajem 2019. godine.

Sunčeva oluja, koja je prethodila pojavi aurora borealis, generirana je oslobađanjem ogromne količine magnetske energije koja je izbacila čestice prema Zemlji. Ove čestice su, dolazeći u kontakt s Zemljinom magnetosferom, izazvale spektakularne svjetlosne efekte u atmosferi.

Astrofizičar Dr. Ivan Petrović izjavio je: “Ovakve sunčeve oluje mogu utjecati na satelitske komunikacije i navigacijske sustave, ali isto tako pružaju i rijetku priliku za uživanje u jednom od najljepših prirodnih fenomena.” Dr. Petrović je dodao da je ovakva intenzivna solarna aktivnost obično praćena povećanjem broja sunčevih pjega.

Iako je aurora borealis češći prizor na sjevernim geografskim širinama, povremeno jake geomagnetske oluje mogu proširiti ovaj fenomen i na neočekivane lokacije, poput Hrvatske. Fotografije i snimke ovog rijetkog događaja brzo su se proširile društvenim mrežama, izazivajući oduševljenje i čuđenje među stanovnicima.

Meteorološke službe napominju da će, iako je ovakav događaj rijedak, aktivnosti Sunca i dalje biti pod budnim okom znanstvenika, jer se očekuje nastavak snažnih solarnih erupcija tijekom narednih mjeseci. Ljubitelji neba savjetovani su da prate najave i pripreme svoje kamere za moguće buduće prilike za promatranje aurora borealis.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!