Lutkarski mjuzikl Andersenove priče za 30. godišnjicu rada zadarskih lutkarica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zadarsko kazalište lutaka pobrinulo se da svi ljubitelji kazališne umjetnosti i u Zadru mogu vidjeti lutkarski mjuzikl. Forma je to koja se na daskama u Zadru postavlja po prvi put, a radi se o mjuziklu Andersenove priče čiji su autori Alfi Kabiljo i Hrvoje Hitrec. Režiju potpisuje Robert Bošoković kojeg Zadrani pamte po spektakularnom baletu Petar Pan izvedenom na otvaranju 62. Glazbenih večeri u Sv. Donatu.

– Ne, mislim da nitko od lutkara to do sada nije postavio. Radile su se operne adaptacije, međutim baš pravi mjuzikl u kombinaciji s lutkama do sada nije rađen. Zapravo sam jako sretna jer mi niz godina, kako smo svi dobri pjevači stalno smo imali tu želju raditi mjuzikl i evo, Robi nam ju je ispunio s projektom u kojem su se lutke jako lijepo uklopile, koje su organski vezane uz Andersenove priče i uprizorenja lutkarskih na sceni, tako da je cijela ta priča došla nekako prirodno sama po sebi. Jako smo sretni što napokon možemo pjevati, plesati i sve ono što smo stvarno željeli, kazala je kazališna glumica Anđela Ćurković Petković.

– Na Akademiji jako puno toga radimo. Baš uz lutkarstvo miješamo svakakve druge vidove umjetnosti, tako i koreografije kao što je ovdje slučaj u ovoj predstavi, ali osim toga, iz mog iskustva, osim što animiram u ovoj predstavi, plešem i balet za koji me vežu samo osnove koje sam učila na fakultetu, ali eto zahvaljujući Patriciji Gospić koja je koreografkinja u ovoj predstavi, naučila me baletu poprilično dobro, tako da sam jako zadovoljna s ukupnim dojmom. Sve je poprilično naporno, jer imam jedno osam presvlačenja unutar predstave, ali kada sve krene u nekom kontinuitetu, sve se to vrlo jednostavno jako lijepo uhoda, teče i odjednom kraj, kazala je glumica Ana Cmrečnjak.

Andersenove bajke inspirirale su brojne umjetnike, obrađene su na više načina, u Zadru po prvi put spojio se mjuzikl s lutkarstvom. Puno je zadovoljstva među lutkarima, osim uspješne predstave, razlog za slavlje je obilježavanje 30. godišnjice rada u Kazalištu dvije glumice, Sanje Grgine i Anđele Ćurković Petković. Bilo je trenutaka i za prisjećanje na duga tri desetljeća.

– Prve se predstave sjećam kao da je bilo jučer, dakle bio je to Ribar Palunko i njegova žena. Od kada sam došla u Kazalište lutaka Zadar od tada sam zapravo postala fascinirana lutkarstvom i kazalištem. Tako je malo po malo prošlo tih 30 godina. Izdvojila bih još i našu Juditu iz 1990. i Michelangelo Buonarotti, također jedna od upečatljivijih predstava, a to su samo od nekih meni vrlo dragih predstava, istaknula je Ćurković Petković.

U Kazalištu lutaka nadaju se kako će njihov novi projekt obići i ostala hrvatska kazališta, kako bi svi imali priliku gledati još jednu čaroliju iz Zadarskog kazališta lutaka.

FOTO: Screenshot/Diadora TV


PODIJELI S PRIJATELJIMA!