Branko Dukić: Razmišljamo o proširenju i uvođenju drugih vrsta zračenja poput brahiterapije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jučer je ministar zdravstva Vili Beroš posjetio Opću bolnicu Zadar kako bi obišao radove na postavljanju linearnog akceleratora. Osim toga, razgledao je i novouređene prostore Odjela za onkologiju, novi MR uređaj te prostorije za centralnu pripravu parenteralnih pripravaka. Ova investicija ima iznimno važan značaj za zdravstvenu zaštitu onkoloških pacijenata u regiji.

Ugradnjom prvog linearnog akceleratora u Općoj bolnici Zadar, Vlada Republike Hrvatske pokazuje vidljive iskorake u sklopu povijesne nabave ukupno 21 linearnog akceleratora za 6 zdravstvenih ustanova. Ukupna vrijednost nabave iznosi 55,4 milijuna eura, a sredstva su osigurana iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO). Samo u zadarskoj ustanovi, investicija vrijedi više od 4 milijuna eura, a obuhvaća ne samo linearni akcelerator, već i CT simulator, dozimetriju, fiksaciju te građevinsku, strojarsku i električnu opremu.

Dodatno, novouređeni prostori Odjela za onkologiju i prostori za centralnu pripravu parenteralnih pripravaka, koji su također realizirani u sklopu NPOO projekta, doprinose regionalnoj dostupnosti zdravstvene zaštite onkološkim pacijentima. Uz to, novi MR uređaj ukupne vrijednosti gotovo 2 milijuna eura dodatno unapređuje dijagnostiku i liječenje.

Ministar Beroš istaknuo je važnost ove investicije i naglasio da je ovo veliki iskorak za zadarsko zdravstvo. Uz 21 nabavljeni linearni akcelerator, Hrvatska ostvaruje povijesnu nabavu opreme za javni zdravstveni sustav, čime se znatno poboljšava briga i njega za onkološke pacijente. Uz sve izazove i zahtjevne procese nabave, Zadar je prvi od bolnica koji je na ovom putu napravio značajan korak prema modernizaciji i unaprjeđenju zdravstvene skrbi.

Na ovu temu u emisiji “Dalmatina” Diadora televizije naša Ivana Zrilić razgovarala je s gradonačelnikom Zadra, dr. Brankom Dukićem, liječnikom, uglednim ginekologom i dugogodišnjim predsjednikom Lige protiv raka Zadar.

Ivana Zrilić (I.Z.): Gospodine Dukiću, hvala vam što ste danas s nama. Linearni akcelerator je već neko vrijeme prisutan u našem gradu. Kada bi pacijenti u Zadru mogli po prvi puta ići na zračenje?

Branko Dukić (B.D.): Najvažnije je da je linearni akcelerator sada tu. Prošlog ponedjeljka je stigao, sustav se postavlja i vjerujemo da će pacijenti moći krenuti sa zračenjem na jesen, negdje između rujna i prosinca. Najbitnije je da smo ostvarili jedan od glavnih ciljeva Lige protiv raka Zadar, a to je objedinjeno liječenje onkoloških pacijenata, čime će se izbjeći potreba za odlaskom izvan grada.

I.Z.: Što je presudilo da ovaj projekt konačno uspije? Dugo se govorilo o njemu, ali što je bio ključni trenutak?

B.D.: Ključni trenutak je bio kada je premijer posjetio Ligu protiv raka i obećao linearni akcelerator. To je bio rezultat dugogodišnjeg truda, peticija i javnog zagovaranja. Zahvaljujući podršci premijera i ministra Beroša, uspjeli smo biti prvi izvan četiri KBC-a koji smo dobili ovakav aparat. Naša spremnost i ciljana radnja za prihvat aparata također su igrali ključnu ulogu.

I.Z.: Što je sve bilo potrebno da bi se ova priča realizirala?

B.D.: Prvo smo trebali stvoriti onkološki odjel, što smo uspjeli kroz izgradnju dnevne bolnice. Zatim smo osigurali potrebne stručnjake, kao što su fizičari i radiolozi. Također, bilo je potrebno izgraditi bunker za aparat zbog sigurnosti zračenja. Uz sve to, osigurali smo sve potrebne prostore za pripremu, uključujući simulator i CT.

I.Z.: Kako je izabran upravo ovaj aparat? Je li bilo dvojbi oko nabavke?

B.D.: Na tržištu su dva glavna proizvođača takvih aparata. Mi smo odabrali najbolji dostupni model, sofisticirani aparat koji kombinira Simensovu tehnologiju i američkog proizvođača. Imamo puno povjerenje u njegovu pouzdanost i učinkovitost.

I.Z.: Postoji li plan za servisiranje opreme i kako ćemo izbjeći probleme s kvarovima koje su druge bolnice imale?

B.D.: Svaki aparat ima svoj vijek trajanja i potrebu za redovitim servisiranjem. U Hrvatskoj smo imali problem sa starim tehnologijama i čestim kvarovima. S novim aparatom očekujemo da će sve biti u redu sljedećih deset godina. Planiramo osigurati odgovarajuće servise kako bi se izbjegli kvarovi.

I.Z.: Najavili ste i nabavku novog linearnog akceleratora. Što nam možete reći o tome?

B.D.: Planiramo unaprijed i razmatramo mogućnost nabavke drugog linearnog akceleratora. Razmišljamo o proširenju i uvođenju drugih vrsta zračenja poput brahiterapije. Imamo prostora i potrebne tehničke uvjete, te se nadamo da ćemo uskoro krenuti s realizacijom.

I.Z.: Koji će po vama biti najveći izazovi za zadarsku onkologiju u nadolazećim mjesecima?

B.D.: Najveći izazov bit će optimalno korištenje novog aparata i obuka osoblja. Vjerujem da će naši liječnici i tehničari brzo savladati sve izazove i pružiti najbolju moguću terapiju našim pacijentima.

I.Z.: Što kažu kolege iz drugih bolnica o nabavci linearnog akceleratora u Zadru?

B.D.: Mnogi liječnici iz drugih bolnica, posebno iz Splita, su pozitivno reagirali jer će se sada rasteretiti njihovi kapaciteti. Naši pacijenti će moći dobiti potrebnu terapiju u Zadru, što će smanjiti pritisak na kliničke bolničke centre.

I.Z.: Za kraj, imate li poruku za naše gledatelje, posebno za one koji se možda nalaze u situaciji da im je potrebna radioterapija?

B.D.: Poručujem svim pacijentima da redovito obavljaju preventivne preglede. U slučaju potrebe za liječenjem, sada ćemo imati sve potrebne kapacitete i u Zadru. Zahvaljujem svima koji su pomogli u realizaciji ovog važnog projekta i nadam se da ćemo zajedno učiniti sve da naše sugrađane liječimo na najbolji mogući način.

FOTO: Diadora TV


PODIJELI S PRIJATELJIMA!