Ne budite samo navijač, postanite dio igre: Ovo je 7 zlatnih savjeta za kupnju idealnog TV-a

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Europsko nogometno prvenstvo idealna je prilika za nabavku novog televizora. Veći ekrani, živahnije boje i brži odaziv svakako će pomoći u ugođaju i približiti paklenu atmosferu sa stadiona, dok će kod onih financijski odgovornijih ključni argument za osvježenje televizijskog parka biti niže, akcijske cijene.

Iako su televizori već odavno prestali biti aparati za koje se štedi godinama i koji se kupuju najviše triput u životu, prilikom kupovine i dalje je bitno dobiti što više kvalitete za što manje novca, a u ovom vodiču dat ćemo vam sedam zlatnih savjeta koji vam u tomu mogu pomoći.

Odabir idealne dijagonale

Omjer udaljenosti gledanja i veličine ekrana TV-a važan je čimbenik za postizanje optimalnog doživljaja gledanja. Prevelika ili premalena udaljenost može utjecati na kvalitetu slike i umoriti oči. Što ste dalje, to bi ekran trebao veći, a primjera radi, za udaljenost od oko 1,5 metara od televizora preporučuje se ekran dijagonale 50 inča.

Razlučivost bez premca

Za razlučivost ekrana vrijedi jednostavno pravilo: Što je veća, to je kvalitetnija slika. Ultra HD rezolucija (4K) već je neko vrijeme standard za veće televizore (42″ i više), dok je na manjim ekranima i Full HD rezolucija dovoljna.

Mozak u kutiji

Danas su gotovo svi televizori pametni, što znači da u sebi imaju operativni sustav, a većina vam može ponuditi razne streaming servise poput, primjerice, Netflixa ili video servise poput Youtubea. Ipak, prije kupovine provjerite što vam se točno nudi jer su se proizvođači pobrinuli zakomplicirati stvari vlastitim operativnim sustavima. A oni se pak s vremenom prestanu nadograđivati, što vam može postati problem. Stoga, preporučamo proizvođače koji koriste čisti Android TV sustav iza kojega je moćni Google. S druge strane, operativni sustavi najpoznatijih proizvođača TV-a poput Samsunga (Tizen) ili LG-a (Web OS) sasvim sigurno neće nestati preko noći, pa su i oni odličan odabir.

Kao jedna od mogućnosti nameće se i kupovina TV-boxa, koji će poslužiti kao mozak sustava, dok će televizor biti „samo” ekran. Na taj način nadmudrit ćete prebrzi napredak tehnologije.

Bez mreže se ne računa

S obzirom da živimo u svijetu koji je nezamisliv bez povezanosti s Internetom, prilikom kupovine TV-a provjerite mrežne mogućnosti. Većina modela ima ugrađen WiFi, a kvalitetniji modeli imaju i LAN mrežni priključak. U tom slučaju, TV možete izravno spojiti kablom s uređajem kojim se spajate na Internet, što omogućuje bržu i stabilniju vezu.

Kako do najniže cijene?

Nakon što ste odabrali karakteristike svog idealnog TV aparata, vrijeme je za lov na najbolju cijenu!

Prvo pravilo dobre kupovine je ne vjerovati trgovcu. Istaknuti, bombastični popusti od 70 posto najčešće su posljedica nabrijane početne cijene. Moguće je i pogoditi spektakularno nisku cijenu, ali želite li biti sigurni da je takva, pregledajte cijene u najmanje deset trgovina.

Servisi poput jeftinije.hr i nabava.net mogu za vas obaviti većinu posla jer će vam ponuditi cijene u više trgovina na jednom mjestu.

Novi ili izložbeni primjerak?

Najnovije generacije TV-a, dakle one proizvedene ove godine, imat će najviše cijene, što je i logično. Međutim, zbog napretka tehnologije oni najskuplji modeli ujedno i najbrže gube na cijeni. Stoga, top modeli stari godinu do dvije mogu predstavljati odličan odabir tražite li modele više kategorije. Takve modele ujedno je moguće naći i kao izložbene primjerke uz dodatni popust, ali i rizik da će kraće trajati.

Garancija za miran san

Uobičajena garancija za TV je dvije godine, no akcije u kojima se taj rok produljuje na pet godina nisu toliko rijetke. S obzirom da je trajnost elektroničkih aparata sve kraća, dulja garancija svakako je privlačna opcija, ali nije zgorega provjeriti imate li u blizini TV servis i kakva mu je reputacija. Garancija ne znači previše ako ćete bez TV-a ostati na pola godine jer serviser ima pune ruke posla pa ne možete doći na red.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!