U Crkvi sv. Frane u Zadru postavlja se slika Uskrsnuća u sklopu projekta “Hrvatskog svjetskog križnog puta“

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U sklopu projekta „Hrvatskog svjetskog križnog puta“, u crkvi sv. Frane u Zadru, uoči blagdana Sv. Ante, 12. lipnja, bit će postavljena slika koja prikazuje 15. postaju križnog puta – Uskrsnuće. Ova slika, ulje na platnu, djelo je dubrovačke akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann.

Projekt je nastao po ideji Slavka Lukača i udruge „Djelo ljubavi“, koji su organizirali hrvatske slikare da postave slike pojedinih postaja križnog puta diljem svijeta.

„Križni put se postavlja na slavu i hvalu Gospodina Našega Isusa Krista, kao i za sve Hrvate koji su tijekom povijesti odlazili u svijet i sačuvali katoličku vjeru. Križni put se postavlja od istoka do zapada, odnosno od sjevera do juga svijeta, kao što je univerzalna i Katolička Crkva,“kazao je Lukač.

Druga mjesta postavljanja postaja križnog puta uključuju Novi Zeland, Australiju, Japan, Indiju, Poljsku, Njemačku, Rim, Svetu Zemlju, Egipat, Tanzaniju, Brazil, Čile, Meksiko i Sjedinjene Američke Države. Ovim nadahnutim vjerskim i umjetničkim projektom Lukač je uspio postaviti djela hrvatskih umjetnika na temu Muke Gospodinove u važnije krajeve svijeta gdje su Hrvati boravili ili borave.

Nakon svete mise koja uoči blagdana sv. Ante počinje u 20 sati, ideja ovog neobičnog križnog puta bit će kratko predstavljena. O projektu će govoriti sam inicijator, Slavko Lukač, u ime udruge „Djelo ljubavi“.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!