Grad u suradnji s drugim gradovima pod koordinacijom Županije traži dugoročna rješenja za “leteće štakore”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Stanovnici Zadra se već nekoliko godina suočavaju s problemom galebova koji su se naselili u gradskim područjima. Ove ptice, svojim bukom u ranim jutarnjim satima i razbacivanjem smeća, izazivaju nezadovoljstvo među građanima.

Jakov Vidović, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo u Gradu Zadru, ističe da ovaj problem nije nov te da imaju iskustva iz istarskih gradova koji se bore s istim izazovom još od 2010. godine.

“Galebovi su zaštićena vrsta ptica prema zakonu o zaštiti prirode, što znači da je zabranjeno njihovo odstranjivanje ili uništavanje na bilo koji način. Međutim, Britanci su pronašli humani način za rješavanje ovog problema, a to su lažna jaja,” rekao je Vidović.

Prije uvođenja lažnih jaja potrebno je provesti monitoring, istraživanje i mapiranje, što je velik posao. Vidović naglašava da je ključno uključiti ostale gradove i Županiju u ovu inicijativu jer galebovi mogu lako migrirati iz jednog grada u drugi.

“U Istri su ustanovili da naprosto niste ništa napravili, ukoliko se sve mjere s ciljem smanjenja populacije galebova poduzmu u jednom gradu, jer su oni vrlo mobilni, odnosno pokretljivi i vrlo inteligentne ptice. Oni su u stanju u jednom danu otići s područja Istre u zagrebački Jakuševec i vratiti se. Dakle, ne bismo ništa napravili da samo mi na području grada Zadra poduzmemo takve mjere. Treba nam strpljenja i građana jer će za vidljive rezultate trebati najmanje tri do četiri godine,” dodao je.

Vidović apelira na građane koji se u velikoj mjeri žale i šalju pritužbe na Grad Zadar vezano uz populaciju galebova i njihovu buku da preuzmu dio odgovornosti za ovu situaciju.

“Galebovima su prirodno stanište otoci, škrape, klifovi, pješčane plaže, travnati tereni, gdje se oni zapravo gnijezde. Tamo je njihovo prirodno stanište. Takav galeb svima nama u sjećanjima ostaje kao jedna draga ptica, morski ambijent bez njih je zapravo nezamisliv. Čak su i opjevani u brojnim dalmatinskim pjesmama. No, zbog bacanja smeća i ostavljanja otvorenih kontejnera, galebovi su se navikli na gradski ambijent i takvu vrstu hrane, jer on je inteligentna životinja,” objašnjava Vidović.

Preporučuje građanima da vode računa o odlaganju smeća i zatvaranju kontejnera.

“Konkretno, nije da se hvalimo, ali u našoj zgradi vodimo računa o tome i još nisam vidio da se oko naših kontejnera skupljaju.”

Vidović također napominje da je buka koju galebovi stvaraju prolazna. Apelira na građane da se još malo strpe što se tiče krike ili kako neki kažu “arlaukanja” galebova, odnosno među ljudima već uvriježenog naziva “letećih štakora.”

“Od kraja travnja do početka srpnja, galebovi se gnijezde i mladi ptići rastu. Tada se stvara komunikacija koja može zvučati kao nepodnošljiva buka, pogotovo u ranim jutarnjim satima, ali taj dio će proći.”

Vidović preporučuje nekoliko konkretnih mjera koje građani mogu poduzeti dok se ne započne sa sustavnim rješavanjem problema. Preporučuje povremenu provjeru krovišta da li na njima ima gnijezda galebova te njihovo uklanjanje ili stavljanje umjetnih jaja. Također, građani bi trebali zatvarati kontejnere i obavještavati druge o važnosti pravilnog odlaganja smeća.

“Čak i postavljanje umjetnih sokolova može pomoći, jer se galebovi boje sokolova. Da ih stave blizu kontejnera, i pod strujanjem zraka mašu krilima. Svaka od tih mjera pripomogla bi značajnom smanjenju pojavnosti galebova tamo gdje ljudi ne žele da oni budu,” dodaje Vidović.

Grad Zadar nastavit će raditi na dugoročnom rješenju ovog problema, uz koordinaciju s ostalim gradovima i Županijom.

“Nadamo se da će građani poduzeti te svoje mjere, a mi sa svoje strane sve što sam prije spomenuo kako bi zajedno smanjili prisutnost galebova u gradskim područjima,” zaključuje Vidović.

FOTO: Pexels


PODIJELI S PRIJATELJIMA!